avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termenul de plata a cotelor de contributie la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile A.P.

Buna dimineata. Sunt cenzor la o A.P. Administratorul trece pe lista de plata un termen de plata a cotelor de contributie de 20 de zile calendaristice, motivand faptul ca potrivit art.77, alin.(2) din Legea nr.196/2018 poate trece orice termen, dar nu mai mult de 30 de zile calendaristice de la data afisarii. Opinia mea este diferita , potrivit acestui articol termenul de plata care se trece pe lista este de 30 de zile .
Ma puteti ajuta cu o opinie juridica ?
Multumesc .
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 19:02, 16 Iulie 2019
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc pentru raspuns, dar problema ramane in continuare nerezolvata . Prevederea din lege " de maximum 30 de zile calendaristice de la data afisarii" se poate traduce in practica prin stabilirea unui termen de 10 zile, 15 zile sau in cazul asociatiei noastre de 20 de zile ? Parerea mea de economist este ca nu se poate , se incalca acest articol din lege.
Parerea unui jurist ma intereseaza .
Multumesc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociatia de proprietari stabileste prin regulamentul de ordine interioara termenul de plata a cotelor lunare de intretinere
Legal termenul trebuie stabilit in functie de termenele stabilite de unitatile furnizoare, care după 15 zile de la emiterea facturii mai acorda inca 30 zile,
Acordare unui termen mai mic,din care să rezulte penalitati care nu sunt calculate de furnizor, duce la un dosar penal asociatiei.
L 196/2018 ART. 77
(
1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cutitlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi deîntârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată,fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, afișate pe
lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afișării.
.

Termenul de plata poate fi 1 zi sau maxim 30zile la care adaugam 30zile.
La domnul ADAM GRECU precum si la mine in asociatie termenul este de 1 zi plus cele 30.
Adica penalizarile se aplica la 31 zile de la data afisarii.
Limba romana e simpla.

Maximul este acum de 60 zile si dupa legea 230/2007 era maxim de 50 zile.
Si uite ca noi castigam procese cu locatarii nu pierdem si nu avem dosare penale.
Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2019
w_v_w_v, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ... nalbaru rodica nalbaru rodica Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ptr.neplata intretinerii la o Asociatie de Proprietari?conf.legii nr.230/2007 ,art.49. Un ... (vezi toată discuția)
Termen de plata a intretinerii mai scurt decat prevede legea ... oldgeorge oldgeorge Termen de plata a intretinerii mai scurt decat prevede legea Exemplu: Data afisarii: 26 Ianuarie 2023 Data scadenta: 16 Februarie 2023 Stiam ca legea ... (vezi toată discuția)
Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)