avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aviz schimbarea destinației locuințelor.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aviz schimbarea destinației locuințelor.

Aviz schimbarea destinației locuințelor. Comitetul executiv din cadrul asociației de proprietari este obligat să acorde acest aviz scris (prevăzut la art 40 alin 1 din L 196/2018), doar dacă există acordul proprietarilor direct învecinați? Sau este necesar să se consulte și cu restul proprietarilor înainte de acorda acest aviz, pentru a afla și eventualele lor obiecții? Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 11:00, 2 Martie 2023
Conform ultimilor modificari legislative,se poate schimba destinatia spatiului de locuit fara acordul vecinilor, in cazul în care nu se desfasoara activitate la sediul respectiv
„Conform Legii nr. 50/1991, proprietarul trebuie să obțină mai întâi un nou certificat de urbanism care să indice toate documentele de care au nevoie pentru a schimba destinația imobilului”

Nu ati precizat viitoarea destinatie a spatiului=sediu lucrativ sau social
Legea nr 196/2018 prevede
„Proprietarul poate aduce îmbunătățiri sau modificări proprietății sale individuale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la autorizarea executării lucrărilor de construcții de către autoritatea administrației publice competente, fără a pune în pericol integritatea structurală a condominiului, rezistența mecanică, stabilitatea și siguranța clădirii sau a altor proprietăți individuale, precum și buna funcționare a instalațiilor aferente acestora”,

Schimbarea destinatiei spațiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta se poate face numai cu acordul scris al comitetului executiv si cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii,
Proprietarul spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta,urmeaza sa semneze o conventie cu asociatia de proprietari cu privire la declararea activitatii care se va desfasura in spațiul respectiv, precum si numarul de persoane in functie de care vor fi calculate cheltuielile pe numar de persoane.

Ultima modificare: Miercuri, 1 Martie 2023
ynocentta, utilizator
Declararea unui sediu social al unei firme nu inseamna ca se schimba destinatia spatiului respectiv. Nu se desfasoara vreo activitate acolo, e sediu social. De aia nu trebuie nici un acord, nici un aviz. Tot locuinta e.

ynocentta a scris:

Conform ultimilor modificari legislative,se poate schimba destinatia spatiului de locuit fara acordul vecinilor, in cazul în care nu se desfasoara activitate la sediul respectiv


Raspunsul pentru @frasier este ca da, prima data e nevoie de acordul vecinilor .

Legea spune asa:
Articolul 40
(1) Schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, prezente în proiectul inițial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării.
(2) Odată cu acordul menționat la alin. (1), proprietarii direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării și proprietarul care solicită acordul pentru schimbarea destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință semnează și o convenție cu privire la declararea activității care se va desfășura în spațiul respectiv, precum și numărul de persoane în funcție de care vor fi calculate cheltuielile pe număr de persoane.
(3) O copie a convenției prevăzute la alin. (2) se înmânează președintelui asociației de proprietari în vederea anexării acesteia la acordul de asociere.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Martie 2023
latka, moderator
Mulțumesc pentru răspunsuri. În apartament va funcționa un cabinet medical stomatologic, deci sediu lucrativ.
Dilema mea era dacă asociația de proprietari poate refuza să ofere acel aviz, chiar dacă proprietarii din imediata vecinătate și-au dat deja acordul pentru schimarea destinației locuinței. Găsisem o speță de prin 2010, parcă, unde instanța a obligat asociația să acorde avizul (sentință dată, evident, în baza legislației în vigoare atunci).
Găsesc absurdă ideea ca asociația să fie obligată să-și dea avizul atunci când doar proprietarii din imediata vecinătate și-au exprimat acordul, iar restul proprietarilor din bloc se opun deschiderii cabinetului stomatologic. Ce logică ar avea introducerea în lege a acestui aviz al asociației, din moment ce el este pur formal? Lași doar acordul vecinilor, și e mai simplu.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Martie 2023
frasier, utilizator
Nu este pur formal, ci trebuie sa aveti un motiv intemeiat ca sa va opuneti. Si pe dvs. ca asociatie va poate aduce in instanta, si pe vecinii respectivi si veti pierde, fara sa aveti un motiv intemeiat. Asa ca dati avizul, nu pierdeti timpul si banii pe judecata. Faptul ca acei vecini si-au dat acordul nu e in favoarea dvs.
Ultima modificare: Joi, 2 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator
Mă certați degeaba, domnu'! Nu reprezint nici o asociație de proprietari, e vorba despre blocul în care locuiesc părinții mei. Asociația/comitetul executiv a dat avizul, deși știa că marea majoritate a locatarilor se opun, iar primăria a dat autorizație de construire pentru o ușă din exterior pentru viitorul cabinet, deși nu există acordul scris al tuturor proprietarilor din bloc (fiind vorba de parte comună, în accepțiunea Codului Civil și a Legii 196/2018).
Ultima modificare: Joi, 2 Martie 2023
frasier, utilizator

Alte discuții în legătură

Este interzis sediul social in locuința din 2018? LeBlanc8 LeBlanc8 Am auzit ca s au introdus noi legi care interzic sa mai deții sediu social in același apartament unde este și locuința ! Este adevărat ? (vezi toată discuția)
Buna. vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la ... Ralu100- Ralu100- Buna. Vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la parter din spatiu de locuit in spatiu comercial, stiu ca am nevoie de aprobare de la vecinii de pe ... (vezi toată discuția)
Buna seara! locuiesc la demisol si vecinul de vis a vis a construit ... Otilia Proca Otilia Proca Buna seara! Locuiesc la demisol si vecinul de vis a vis a construit o debara inchizand practic spatiul de sub scari, astfel incat intre usa mea si peretele ... (vezi toată discuția)