avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 146 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aviz schimbarea destinației locuințelor.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aviz schimbarea destinației locuințelor.

Aviz schimbarea destinației locuințelor. Comitetul executiv din cadrul asociației de proprietari este obligat să acorde acest aviz scris (prevăzut la art 40 alin 1 din L 196/2018), doar dacă există acordul proprietarilor direct învecinați? Sau este necesar să se consulte și cu restul proprietarilor înainte de acorda acest aviz, pentru a afla și eventualele lor obiecții? Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 11:00, 2 Martie 2023
Nu va cert deloc, va explicam ca judecata nu aduce cistig asociatiei. In plus, abia acum descrieti real problema care o doreati lamurita.
Ce are usa cu art. 40 ? Art. 40 se refera la aviz legat de schimbarea destinatiei unui spatiu, nu la partea cu usa. Acolo proprietarul a solicitat autorizatie de construire usa. Daca primaria a dat autorizatia, teoretic s-a respectat legea, pina la proba contrara.

Secţiunea a 3-a Modul de utilizare a proprietății individuale și a părților comune
Articolul 34
(1) Utilizarea proprietății individuale este stabilită de proprietar în conformitate cu destinația acesteia.
(2) Proprietarul poate aduce îmbunătățiri sau modificări proprietății sale individuale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la autorizarea executării lucrărilor de construcții de către autoritatea administrației publice competente, fără a pune în pericol integritatea structurală a condominiului, rezistența mecanică, stabilitatea și siguranța clădirii sau a altor proprietăți individuale, precum și buna funcționare a instalațiilor aferente acestora.

Daca asociatia are dubii, poate face o reclamatie la ISC, conform art. 102 alin 1 din lehgea 196/2018 , pentru :
f) punerea în pericol de către proprietari a integrității structurale a condominiului sau a altor proprietăți individuale, precum și a bunei funcționări a instalațiilor aferente acestora;
Ultima modificare: Joi, 2 Martie 2023
latka, moderator
Da, mea culpa, e vorba, în realitate, de art. 39;
Modificările constructive şi utilizarea în alte scopuri a unor părţi sau elemente de construcţie ale condominiului, precum şi amplasarea de mijloace publicitare pe faţada şi/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereţi, scări interioare şi altele asemenea se fac numai cu acordul a două treimi din proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectaţi şi pe baza autorizaţiei de construire, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Vecinii au solicitat deja primăriei revocarea autorizației de construire, dar mă îndoiesc că se va întâmpla asta. Rămâne să se hotărască dacă își vor angaja un avocat pentru a ataca în contencios actul. Problema e că marea majoritate sunt pensionari, și le cam lipsesc motivația și energia.:) Voiam să mă lămuresc dacă există vreo posibilitate de antrenarea răspunderii - inclusiv penale - a celor de la asociație, pentru că totul s-a făcut foarte rapid și în mare secret.
Ultima modificare: Joi, 2 Martie 2023
frasier, utilizator
Au dreptate doar daca s-a facut un gol pentru instalarea unei usi, intr-un perete de rezistanta..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este interzis sediul social in locuința din 2018? LeBlanc8 LeBlanc8 Am auzit ca s au introdus noi legi care interzic sa mai deții sediu social in același apartament unde este și locuința ! Este adevărat ? (vezi toată discuția)
Buna. vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la ... Ralu100- Ralu100- Buna. Vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la parter din spatiu de locuit in spatiu comercial, stiu ca am nevoie de aprobare de la vecinii de pe ... (vezi toată discuția)
Buna seara! locuiesc la demisol si vecinul de vis a vis a construit ... Otilia Proca Otilia Proca Buna seara! Locuiesc la demisol si vecinul de vis a vis a construit o debara inchizand practic spatiul de sub scari, astfel incat intre usa mea si peretele ... (vezi toată discuția)