avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Procedura juridica
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Procedura juridica

Buna ziua,

poate fi data o persoana in judecata in lipsa probelor ? Poate porni un proces impotriva unei persoane daca nu exista niciun fel de dovada impotriva ei ? Nu trebuie administrate mai intai dovezi pentru a putea incepe un proces ?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
in lipsa unei/unor minime dovezi o persoana nu poate fi actionata in instanta. in dreptul romanesc si nu numai exista prezumtia de nevinovatie. orice actiune impotriva unei persoane in lipsa dovezilor poate fi considerat un abuz.
Va multumesc pentru raspuns.
Bineinteles, ca se poate! Practic poti sa dai in judecata pe oricine pentru orice, pentru ca nu-i interzis. Mai greu este sa castigi vreun dosar fara a avea cu ce sa dovesti ca ai dreptate.
Iar, abuzul de drept, e adevarat, se pedepseste dar, zau, pana acum n-am vazut nici o amenda pentru asta.
"Sanctiunea" practic ar fi cheltuielile de judecata care trebuie platite.

:D Ma rog, sa nu fiu inteleasa ca sunt de acord cu introducerea oricarei cereri fara nici o baza legala.
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2010
Gabriela Mihai, Avocat
Vreti sa spuneti ca judecatorii incep un proces bazat doar pe vorbe ? Cum poate fi posibil asa ceva ? Acum inteleg de ce sunt atatea procese pe rol. Numarul proceselor s-ar reduce considerabil, daca ar exista o prevedere legala in care este specificat faptul, ca un proces poate incepe doar dupa administrarea probelor. Mai exact: nu exista dovezi, nu are loc procesul.
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2010
akinom0440, utilizator
Este o solutie sa se administreze probe inainte de a se incepe solutionarea unui litigiu .... :)

Alte discuții în legătură

S-a schimbat procedura? Just-drept Just-drept Am facut plangere impotriva unei ord. de NUP data de Parchet, plangerea fiind depusa la instanta conf. art. 340 cpp. Am primit de curand o citatie prin care ... (vezi toată discuția)
Abuzul de drept procesual Martonze Martonze Bună ziua Mă interesează dacă, în cursul unui proces civil-urmează al 5-lea termen-pot invoca abuzul de drept procesual şi solicita daune. De fapt, nu ... (vezi toată discuția)
Neintemeiere DJust DJust este posibil sa se dea neintemeierea unui proces dupa 7 luni de zile? perioada in decursul caruia a avut loc o audiere cu martori, s-au depus probe la dosar si ... (vezi toată discuția)