avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatii de proprietari/ Intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatii de proprietari/ Intretinere

Buna ziua,

Va rog, sa-mi spuneti ce cheltuieli ale Asociatiei de Proprietari
nu ar trebui sa le platesc daca nu locuieste nimeni in apartament.
Mentionez ca platesc: -Salubritate, energie electrica, mentenanta
interfon, salarii, servicii administrative si cenzorat, cheltuieli
adminstrative. Acestea reprezentand > 1/3 din Lista de plata/luna.
Administratia tergiverseaza montarea de repartitoare individuale!

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: mitabiciclista , utilizator 20:17, 30 Martie 2023
Conform legii 196/2018, indiferent de numarul de persoane care locuiesc, trebuie platite toate cheltuielile legate de proprietate (de faptul ca este detinuta acea proprietate), adica acele cheltuieli care se repartizeaza pe cota parte indiviza.

Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcției și în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuție și coloanele instalațiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a instalațiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura de rezistență; fațadele; acoperișul și altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociației: salarii sau remunerații pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul care asigură curățenia etc.; indemnizații acordate membrilor asociației de proprietari ori persoanelor alese: președintele, membrii comitetului executiv și cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polițe de asigurări; cheltuieli cu produse și accesorii pentru curățenie, alte servicii administrative către proprietatea comună.
[ link extern ]
Cheltuielile legate de salubrizare se impun de catre primarie, printr-un regulament, aprobat prin HCL. In unele localitati se platesc prin asociatie. Cautati HCL respectiv pe site-ul primariei si va lamuriti.
Va multumesc pentru raspuns!
Observ ca legea este interpretabila. In imobilul in care locuiesc nu se platesc mai multe
cheltuieli ale administratiei de catre locatarii care nu sunt prezenti! Anume: salubritate, lift,energie electrica, apa diferente.
Pentru un apartament în care nu locuiește nimeni și din când în când o persoana trece pe acolo să vadă dacă totul este în regulă fără să stea acolo nici măcar o zi este legal să se plătească cheltuieli pentru 1 persoană?
Pentru una sau mai multe persoane care nu locuiesc, temporar (zile sau luni) în clădire, la adresa de domiciliu, pe baza de cerere scrisă către președintele asociației de proprietari sau, datorită schimbării adresei de domiciliu, prin radiere din Cartea de Imobil, ca locuitor/i, proprietarul apartamentului este scutit de la plata cheltuielilor pe persoană cu privire la: apa rece, apa caldă și gazele naturale (dacă nu există contorizare individuală), energia electrică (acensor și părți comune), evacuarea gunoiului menajer, salariul/renumerația personalului angajat pentru îngrijirea clădirii și evacuarea gunoiului menajer. Aceste cheltuieli reprezintă cheltuieli pe persoană care se aplică proprietarului numai pentru numărul de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în apartament.

Dacă nu locuiește nici o persoană atunci, pentru apartamentul respectiv, aceste cheltuieli sunt egale cu 0. Se întâmplă în practică ca unii administratori să pună la plata 1 persoană la apartametele în care nu locuiește nimeni fără însă a putea justifica în vre-un fel măsura și respectiv suma. Este total greșit. Atâta timp cât nu există un document (cel puțin o constatare, verificată și o decizie a comitetului executiv) prin care să se poată justifica prezența unei persoane în mod frecvent în apartamentul cunoscut ca fiind nelocuit nu se poate introduce la plată nici o sumă cu titlul de cheltuieli pe persoană.
([ link extern ] )
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu o sa aveti niciodata cheltuieli O intr-un apartament. Aveti de platit salariile...reparatiile pe spatiile comune. Da ..apa, gazele, gunoiul nu se platesc
Multumesc Undral!
Caz concret ..apartament cu 3 camere in Bucuresti ...plateste vara 140 pe luna. Zero persoane la intretinere. Pe timp de iarna plateste si caldura.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de intretinere in lipsa de acasa KLTM KLTM Am lipsit din locuinta cateva luni si am facut o cerere de scoatere de la intretinere. Zero persoane sa puna. Vad cu stupoare ca au pus zero persoane insa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, as dori sa stiu cum se calculeaza ,sau mai exact cine ... Euroinvest Euroinvest Buna ziua, As dori sa stiu cum se calculeaza ,sau mai exact cine plateste serviciile de salubritate in urmatoarea situatie: locuiesc intr-o comuna de cativa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. exista vreo lege in romania care scuteste proprietarul ... ArtDi ArtDi Buna ziua. Exista vreo lege in Romania care scuteste proprietarul unui apartament, care nu locuieste in acel imobil, de plata la asociatie a curateniei si a ... (vezi toată discuția)