avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 185 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procesul pentru defrisarea unor arbori in lipsa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procesul pentru defrisarea unor arbori in lipsa autorizatei este unul de drept administrativ?

Intr-un proces avind ca subiect solicitarea defrisarii a citiva arbori plantati la mai putin de 2m de hotar (cum prevede art. 613 CCiv) am depus in aparare doua documente emise de PMB, in baza HCGMB 304/31.08.2009, prin care se refuza emiterea autorizatiei de defrisare a arborilor.

In timpul procesului pozitia mea a fost urmatoarea:
- obiectul actiunii ar trebui sa-l constituie anularea unui act administrativ – refuzul de a aviza defrisarea arborilor bazat pe HCGMB 304/31.08.2009 - si nu obtinerea in instanta a deciziei de a ma obliga sa defrisez acesti arbori;
- acest act – refuzul avizarii defrisarii - este emis de o autoritate publica, in cadrul unei competente proprii. Astfel, faţă de definiţia dată de art. 2 lit. b) din Legea nr. 554/2004 autorităţii publice, respectiv “orice organ de stat care acţionează, în regim de putere publică, pentru satisfacerea unui interes legitim public”, apreciem ca PMB are calitatea de autorităţe publica, deci subiect de drept administrativ.

In aceste conditii, am urmatoarele intrebari:
- raportat la obiectul actiunii, nu este raportul dedus judecăţii unul de drept administrativ?
- aceste acte pot fi anulate intr-un proces fara participarea autoritatilor respective la proces? Mentionez ca acest fapt nu s-a intiomplat (nici un reprezentant al PMB nu a fost chemat in proces) si hotarirea emisa de instanta impune defrisarea acestor arbori (deci anuleaza hotarirea PMB).

Ultima modificare: Luni, 1 Mai 2023
hot_oliviu, utilizator
Pare sa fie infractiune.
Nu am citit tot dar nu tai arbori și nu distrugi stâlpi, garduri, etc...
Nu inteleg, infractiune din partea cui?
Cine taie arbori ilegal comite infracțiune.
Scuzati, dar am o opinie diferita: nu e ilegal din moment ce instanta a dat o hotarire prin care impune defrisarea arborilor.
In al doilea rind, pentru a ma apara este important de a avea un raspuns la intrebarea (de fapt doua) urmatoare: daca, raportat la obiectul actiunii, judecta nu tine de dreptul administrativ?
Ultima modificare: Luni, 1 Mai 2023
hot_oliviu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Litigiul apartine de contencios administrativ .
Ultima modificare: Marți, 2 Mai 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Decizii - administrativa si juridica - contradictorii hot_oliviu hot_oliviu Solicitarea se refera la un litrigiu cu un vecin privind citiva arbori plantati la mai putin de 2m de hotar (cum prevede art. 613 CCiv). Sint doua acte ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu vecinul din cauza arborilor aflati la limita de proprietate hot_oliviu hot_oliviu Sint intr-o situatie conflictuala cu vecinul de proprietate din cauza unor arbori care sint la o distanta mai mica de 2m fata de linia de hotar, incalcind ... (vezi toată discuția)
Anulare aviz de specialitate pentru toaletare/defrisare Aurelian L Aurelian L Buna ziua. Dupa cum spune si titlul, doresc sa aflu in ce moduri se poate anula un aviz de specialitate in baza caruia se executa toaletari/defrisari pe ... (vezi toată discuția)