avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Bilant contabil ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Bilant contabil ONG

Am un ONG care nu are contabil angajat, nici activitate nu are. Dar are cenzor numit prin statut. Este suficient daca semnaza cenzorul si administratorul bilantul?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 23:25, 7 Aprilie 2016
Nu are de ce sa semneze cenzorul in bilant. El certifica daca activitatea in ong din punct de vedere al legilor financiar contabile, este corect organizata si realizata, deci il controleaza si pe contabil.
Trebuie sa semnati un contract de prestari servicii cu un contabil autorizat membru ceccar care pentru cateva ore cat e trecut in contract, va intocmi si semna bilantul.
Apoi bilantul inainte de a fi depus la finante, va fi prezentat si votat in adunarea generala si procesul verbal al acestei adunari va fi scanat si anexat la bilant alaturi de alte materiale.
Daca i se solicita expres de catre membrii sau daca ong-ul are mai mult de 15 membrii este obligatoriu, cenzorul va intocmi si prezenta adunarii generale un raport al cenzorului, care dupa votare in adunarea generala, va fi si el atasat la bilant cand se depune la finante.
Asa cum s-a precizat, situatiile financiare anuale ale ONG-ului, daca e o asociatie, trebuie aprobate de Adunarea Generala si depuse la organele fiscale insotite de raportul cenzorului. La ONG nu exista ”administrator” ca la societati - reprezentant legal e de obicei presedintele sau alta persoana prevazuta de Statut. Iar cenzorul nu semneaza niciun fel de acte ale asociatiei, decat propriul raport adresat AG. Cred ca faceti confuzie cu reglementarile de la operatori economici....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie nonprofit cu personalitate juridica lucian95 lucian95 Cine poate conduce contabilitatea unei asociatii nonprofit cu personalitate juridica, fara activitati economice? Care sunt situatiile financiare care se depun ... (vezi toată discuția)
Bilanțul anual pentru ong nikc10 nikc10 Pentru ONG cu mai putin de 15 membri, am inteles ca cenzorul nu este obligatoriu, dar o situatie financiara trebuie depusa la finante la sfarsitul anului ... (vezi toată discuția)
Situatii financiare ong RamFinancial RamFinancial buna ziua, am urmatoarea nelamurire: un ONG (Asociatie) din 2015 constituit din 3 membrii (presedinte,vicepresedinte si secretar) poate depune situatiile ... (vezi toată discuția)