avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Act de moștenire Menționez că tatăl meu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Act de moștenire Menționez că tatăl meu a decedat ...

Buna ziua! Act de moștenire
Menționez că tatăl meu a decedat în urma cu 9 ani ,nu am făcut cu mama mea dezbaterea moștenirii după tata. Mama vrea să-mi facă acte și să-mi de-a tot. Întrebarea mea este daca se poate,având în vedere că mama mai are un fiu din prima căsătorie.,dar ei nu se înțeleg,fratele vitreg are un comportament nociv,deci mama nici nu vrea să-l vadă. Mama înainte de căsătoria cu tata a avut o garsoniera și i-a dat-o fratelui ,deci ea spune ca are conștiința împăcată că i-a dat și lui. Acum am nevoie de sfaturi cum este mai bine sa mergem la notar sau în instanță ? Am înțeles că acum noilor modif din codul civil actul dintre mama și mie poate fi atacat de fratele meu. Deci va rog să mă ajutați ! Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:03, 31 Mai 2023
Ce bunuri a avut tatăl dvs? Cum le-a dobândit?
Tata a avut pămînt de la părinții lui,iar cu mama deține un apartament din anul 1976. Precizez că mama nu este trecuta in actele apartamentului,dar căsătoria lor civilă a avut loc în anul 1974.
Tata a avut pămînt de la părinții lui,iar cu mama deține un apartament din anul 1976. Precizez că mama nu este trecuta in actele apartamentului,dar căsătoria lor civilă a avut loc în anul 1974.
Deci are un bun propriu (terenul) si 1/2 din apartamentul bun comun. Nu contează ca mama e trecuta sau nu. Din moment ce tata era căsătorit la data cumpărării, apartamentul e bun comun.
Când dezbateti succesiunea, mama dvs poate sa renunțe la succesiunea tatălui.
Astfel, terenul întreg și 1/2 din apartament vor fi moștenite doar de dvs.
Mama va rămâne cu jumătatea ei din apartament.
Dacă mama va donează aceasta jumătate și nu mai are și alte bunuri, fratele vitreg poate solicita reductiunea donației pentru încălcarea rezervei succesorale.
Iar același lucru puteti face și dvs cu donația lui pe garsoniera.
Raportat la donația dvs, care are ca obiect jumătate de apartament, rezerva succesorala a fratelui dvs este de 1/8.
Asta înseamnă ca el sa deschidă proces care durează vreo 2-3 ani, cu toate cheltuielile de judecata aferente, pentru ca în cel mai bun caz, sa obțină o suma de bani, reprezentând 1/8 din apartament.
Va rog să-mi spuneți ar fi mai bine sa facem primul pas și anume dezbaterea succesiunii după tata,după care mama să-mi facă mie un contract de întreținere,unde eu o sa am toate obligațiile care-mi revin. După moartea mamei actul de întreținere poate fi atacat de fratele meu vitreg? Va mulțumesc.

Alte discuții în legătură

Moaºtenire. cote cuvenite. lidy lidy am o nelămurire tata vitreg şi mama au 2 copii 1 copil comun (X ) şi eu (Y)doar al mamei din altă căsătorie, tata vitreg a murit în 2007 ,a fost ... (vezi toată discuția)
Act de donatie anabv anabv Tata inainte de casatorie a dobandit un apartament. Cel in care stau ambii parinti. Eu sunt copilul mamei. Am tata vitreg. Tata are nepoti. Ei vor sa-l ... (vezi toată discuția)
Act donatie sau vinzare cumparare mag03 mag03 Mama vrea sa mi lase imobilul in care locuieste fiind singura avere a ei .Cum trebuie procedat deoarece mai am un frate si vrea sa ma protejeze eu fiind ... (vezi toată discuția)