avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua! Avem si noi o problema cu vecinii cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! Avem si noi o problema cu vecinii cu aparate de aer conditionat ...

Buna ziua! Avem si noi o problema cu vecinii cu aere conditionate.
Situatia este urmatoare: noi stam la parterul unui bloc si avem o curte privata.
Dezvoltatorul a facut blocurile cu curti private la parter. Avem acte pe curte, terenul nostru.
Accesul catre curte se face din apartamentul nostru. Curtea este lipita de bloc,
este ca si cum am sta la casa dar cu vecini deasupra. Vecinii au inceput sa-si monteze aere conditionate si bineinteles toata apa din aerele lor
se scurge la noi in curte. Acum eu nu pot sa ma folosesc de intreaga curte pentru o parte din ea este baltita si pe langa asta, daca bate un pic vantul ma uda intr-una.
Momentan sunt doar doua apartamente ce au aer conditionat dar cu siguranta isi vor pune si altii.
1. Cat de legal este ca ei sa isi verse apa din aerele conditionate la noi in curte?
2. M-am gandit sa montez o teava de scrugere pe fatada blocului si sa-si traga fiecare furunul de scurgere prin ea. Dar am inteles ca imi trebuie aprobare de la toti locatarii sa montez acea teava de scurgere.
Am vorbit cu administratorul blocului si mi-a transmis ca cu oamenii astia nu prea ma pot intelege ca acelasi lucru a vrut sa-l faca si el si nu a reusit(avea instalator care trebuia sa le intre oamenilor in casa pentru montarea tevii).
Chiar imi trebuie aprobare de la toti vecinii ca sa montez teava de scurgere pe fatada blocului? (pot sa chem alpinisti utilitari ca sa nu intre nimeni in casele oamenilor)
Ma descurc cu apa care ajunge jos pe teava, o colectez eu si o pun la flori, le-o dau inapoi, o arunc peste gard sau pun o scurgere mai lunga sa se duca in afara curtii. As evita aceasta solutie pentru ca presupune o investitie si nu prea am de gand sa platesc eu pentru bunastarea lor.
Ar trebui sa fie treaba lor sa nu ajunga apa la noi in curte.
In trecut am mai avut probleme cu vecinii ca aruncau gunoaie la noi in curte. Dupa cateva plangeri la politie au incetat sa mai arunce gunoaie.
In cazul aerelor conditionate ce sfaturi imi puteti da?

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 16 Iunie 2023
Bogdan1112, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:13, 23 Februarie 2024
Eu as deschide discutia in prima adunare generala, cu mentiunea ca o sa ma adresez instantei pentru daunele provocate de instalatia dumnealor ( nu pot folosi propriul teren in zona baltii, nu pot sta afara cand bate vantul ca ma ploua...) si vedeti ce spun, poate asa gasiti intelegere, decat sa plateasca daune...

Si o varianta provizorie de ajutor... puteti monta un fel de acoperis pe care sa cada apa si sa o colectati cu ajutorul unui jgheab apa intr-un butoi... Dar sa nu bata vantul...
Ultima modificare: Vineri, 16 Iunie 2023
Ionut.ion, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca puteti si sa consultati un avocat, se poate invoca in acest caz faptul ca apa evacuata de aerul conditionat se incadreaza in acelasi temei juridic cu art. 611 din codul civil si prin urmare este obligatia vecinilor in cauza de a colecta apa astfel incit sa nu cada pe terenul proprietate a dvs. In cazul in care avocatul e de acord, va poate scrie o notificare avocatiala catre acei vecini care sunt in culpa, astfel incit trimitindu-le cite un exemplar la fiecare, sa ajungeti la o intelegere amiabila, alternativa fiind procesul si obligarea lor sa respecte acel articol.
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 16 Iunie 2023
latka, utilizator
Cred ca dvs. Bogdan aveti o solutie buna - o teava colectoare, dar trebuie discutata in cadrul asociatiei, asa cum a scris si Ionut.ion.
Cunosc problema, cand bate vantul, condensul se duce si la 5 m de bloc (in strada) - lucru total neplacut.
Faza cu acoperisul nu mi se pare buna, deoarece zgomotul produs de apa care curge, va fi mult mai deranjant.
Ei, daca nu se ajunge la nicio intelegere, apelati la solutia propusa de dl. moderator, ba puteti cere si daune - pe bune !
Mult succes!
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate sesiza DJSP in scris, cu nr. de inregistrare/ data pentru riscul de imbolnavire.
Apa care se scurge din aceste aparate de aer conditionat poate contine microbi colectati de filtrele aparatului din aer.
Cineva a pus un minus pe raspunsul d-lui Popa - care in principiu are dreptate, dar cine nu stie - nu stie. Mai invatati !
Asadar, ideea nu este chiar rea - cu anuntarea autoritatilor.
Repet, solutia ce-a mai buna a vazuto si administratorul blocului si insusi autorul topicului.
Discutati acest aspect la asociatie, cautati sa montati o teava colectoare cu diametrul de max. 25 mm, sa aiba o culoare asemanatoare peretelui, o montati cu un alpinist in care sa intepati fiecare furtun de la agregatele respective.
Sigur, acel condens poate fi canalizat sau strans intr-un bidon si puteti uda florile, etc.
Mult succes!

Alte discuții în legătură

Salut. am nevoie de putin ajutor, un sfat. vecinii mei de la ... Ioan_Chris Ioan_Chris Salut. Am nevoie de putin ajutor, un sfat. Vecinii mei de la bloc, de la etajele superioare, au probleme cu scurgerea apei de la AC. Evacuarea apei nu se face ... (vezi toată discuția)
Aer conditionat Livvii Livvii Cum pot convinge vecinii de la etajele superioare sa și monteze recipiente pt colectarea apei de la aerul condiționat? Eu stau la parter și la fereastra ... (vezi toată discuția)
Ac-ul meu picura pe copertina vecinului c14h3r c14h3r Buna ziua, Detin un aer conditionat de prin 2008. Toate bune si frumoase pana prin 2013 cand vecinul de la etajul 1 (eu stau la 4) si-a montat o copertina de ... (vezi toată discuția)