avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Incep prin a spune ca suntem 10 locatari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Incep prin a spune ca suntem 10 locatari intr-o curte ...

Buna ziua,

Incep prin a spune ca suntem 10 locatari intr-o curte comuna si fondul de reparatii este zero lei. Eu doresc sa se stranga 150 sau 200 lei pe luna insa ceilalti nu si acum vor sa faca casa scarii sa puna gresie si balustrada si trebuie sa dam din buzunar 3000 lei pe care eu nu ii am. Spuneau impreuna cu administratoarea ca se da in judecata daca nu platesc. Ei vor sa faca tot asa repede dar eu nu am spus ca nu dau bani insa problema este ca nu vor sa fie fond de reparatii si de acolo practic se platesc lucrarile, Se strangeau suficienti bani insa ei acum vor sa platim tot odata ,insa nu am de unde si ma ameninta cu instanta si judecata.
Ce sa fac? Eu stiam ca trebuie sa stans banii si cand sunt banii stransi in fondul de reparatii se incepe lucrarea nu este asa? Se incepe fara bani??

Imi dati un sfat va rog.

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Alin123a , utilizator 10:56, 23 Iunie 2023
Stati linistit nu au nici un temei legal sa va dea in judecata. De la amenintare, pina la practica e cale lunga. Banii trebuie strinsi treptat, nu e nici o urgenta pentru gresie si faianta. Iar hotaririle de genul asta nu se iau de citiva si in nici un caz de administrator, ci intr-o adunare generala convocata legal, conform prevederilor art. 47 -52 din legea 196/2018.
[ link extern ]
Banii stransi treptat adica printr-un fond de reparatii nu? In fiecare luna fiecare familie contribuie la fondul acela cu 200 lei si cand se strange se face lucrarea?
Asa stiu ca este si normal.
Dar nu intelege nimeni asta e problema. Aici jumate din locatari se cred ingineri si nu au calificari si nu stiu desore ce e vorba. Si nimeni nu vrea sa puna bani pentru reparatii si vor tot odata. Din spusele lor ` pai pana se strange` pai asta e astepatam sa sa stranga si dupa facem. Dar nu inteleg de ce administratoarea nu stie de fondul de reparatii sa nu ajungem in postura asta cu certuri si in cazul meu si amentintari cu instanta si judecati.
Articolul 71
(1) Anul fiscal și exercițiul financiar al asociației de proprietari este anul calendaristic. Excedentele anuale rezultate din execuția bugetelor de venituri și cheltuieli, rămase neutilizate la finele exercițiului bugetar, se reportează în anul următor cu aceeași destinație.
(2) Proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Comitetul executiv fundamentează și prezintă adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului de reparații, care se alimentează în avans, în tranșe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari. Fondul de reparații este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, creșterea calității ambiental-arhitecturale a construcțiilor, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune.
(3) Sumele încasate pentru constituirea fondului de reparații se depun, în conformitate cu prevederile prezentei legi, în contul asociației de proprietari prevăzut la art. 20 alin. (1).
(4) Pentru încasarea fondului de reparații, administratorul eliberează chitanță nominală separată.
[ link extern ]

Adica Cex trebuie sa prezinte fundamentarea bugetului pentru acea lucrare, inainte de constituirea treptata (lunar) a fondului. Cu oferte de la mai multe firme, estimari de costuri materiale, etc.
Multumesc ca aveti timp sa imi acordati si sa imi ascultati aceasta problema sau nu stiu cum sa o numesc.

Aici nimeni nu face nimic. Si fara acel fond de reparatii nimeni nu ia masuri nimic. Tuturor inclusiv administratoarea este de acord asa sa dam sumele astea si nu are autoritatea nimic,. Si nu inteleg cum de ea nu stie de astea.. Din pricina faptului ca nu avem asa ceva si nimeni nu incearca sa faca asta... tot se ajunde la certuri si nu stiu ce sa fac.
Eu nu am de unde sa dau sumele astea asa din burta ca asa vor ei sa faca acum scari cu faianta gresie . Si asta nu este tot, nici macar nu platesc toti locatarii suma asta de 3000 de lei. Adica din toti cei de la parter ei nu platesc ca nu merg pe acele scari si nu intra in ecuatie. Deci oamenii acestia nu inteleg atata timp cat e la comun si suntem lipiti unii de altii ,platim toti cu cota parte
Eu nu dau 3000 lei ca asa vor ei.. daca nu se face un fond de reparatii in care sa dam pe luna o suma de bani si cand e stransa incepem sa facem. Nu este intelegere deloc si organizare zero. Se intampla ceva? Tot cu datul in judecata deja nu mai pot.
Ce sa fac?
Nimic. Nu va da nimeni in judecata, nu exista motiv.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea ... Lumyna Lumyna Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie; pe scara blocului unde locuiesc locatarii scarii au hotarat sa se faca lucrari de ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli pe scara strutzzy strutzzy Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat in urmatoarea problema. Blocul in care locuiesc este format din 3 scari. Avem asociatie de proprietari. Proprietarii ... (vezi toată discuția)
Reparatii subsol deea13 deea13 As dori sa stiu ce documente trebuie sa cer sefului scarii, pentru a afla daca sumele de bani care se strang pentru repararea subsolului sunt legale si daca au ... (vezi toată discuția)