avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Despre coloane apa bloc. In interior apartament , ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Despre coloane apa bloc. In interior apartament , exista o ghena ...

Despre coloane apa bloc.
In interior apartament , exista o ghena zidita , cu suprafata de 0.3x0.5m=0.15m2 . In interior sint tevile verticale [coloanele] aferete axei respective.
Prima intrebare: daca sint de tip proprietate comuna , conform art.35 , de ce nu apar ca atare in documentatia blocului ; in documentul de intabulare nu apar . Ce se poate face in acesta situatie ?
I
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 06:01, 22 Iulie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate nu ati observat, dar uitati-va cu atentie pe schita locuintei dvs.
Daca acest spatiu ar fi proprietatea dvs, acea suprafata s-ar aduna la suprafata utila, ori acest lucru nu se intampla.
Apoi sa stiti ca in locuita dvs. mai aveti suprafete care nu sunt nici comune si nici nu participa la totalul suprafetei utile:
- suprafata pragurilor de la toate usile din casa;
- suprafata balcoanelor;
- daca ati avea nise pentru calorifere - nici acestea nu ar intra in calculul sup. utile;
- daca ati avea sobe pentru incalzire - nici acestea nu ar intra in calculul sup. utile;
..................................
Cu privire la ghena (la noi i se zice gheu), in fine, cu privire la acel spatiu, ati recunoscut ca deserveste conductele verticale de AR, AC, canalizare, pentru toti vecinii aflati pe acel tronson. Mai mult, orice defectiune a instalatiei din acel spatiu, se deconteaza prin asociatia de proprietari - fiind suprafete comune.
Discuta in economia prev. legii nr. 196/2018, art. 85 si 86, chiar daca dvs. faceti referire la art. 35 alin. c), dar care explica clar ca acel spatiu, este proprietate comuna. De altfel, totul este foarte logic.
Da , este clar ce obligatii avem cind sintem in situatia cu parti comune . Dar , ar trebui ca suprafata unde sint coloanele , sa fie declarata ca parte comuna . Cine ar avea responsabilitatea de a lamuri problema ?

Problema 2:
- la art.35 , se specifica ca intra in zona de parte comuna , instalatia de apa si scurgere.. , pina la distributie . Daca distributia este in ghena si daca se strica distributia cine trebuie sa o repare ?
Ultima modificare: Joi, 20 Iulie 2023
laura1016, utilizator
V-a raspuns domnul Grecu mai sus si iar intrebati?
a scris asa Mai mult, orice defectiune a instalatiei din acel spatiu, se deconteaza prin asociatia de proprietari - fiind suprafete comune.
Nu e chiar exact cum spune dl. Grecu, mai exista un amanunt, , legea spune clar ca fara partea de distributie de la coloana din ghena :

Articolul 35
(1) În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
.......................
c)..............instalațiile de apă și , electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală...........

Deci teava care pleaca din coloana e proprietate individuala.

Prin urmare partea aceea cade in sarcina proprietarului spre a fi reparata.
Ultima modificare: Vineri, 21 Iulie 2023
latka, moderator
Tot ce este dupa apometru e proprietate individuala. Ce pleaca pana in apometru e proprietate comuna.

Dar asta nu inseamna ca o repar eu ca asociatie neaparat teva pana in apometru intotdeauna.
Ca am avut unul care a inundat si cand a ajuns acasa el, pana sa vina cineva sa vada a calcat pe teava de la bucatarie care tinea apometrul din PPR sa o rupa si a zis ca aia a pleznit de acolo.
Dar pana sa ajunga el acasa ca era plecat a fost oprita apa pe coloana respectiva si nu s-a gandit sa arunce niste apa pe zidurile dimprejur sau in fata tevii macar unde nu era ud deloc dar pe jos era plin cu apa..
Prin urmare a fost nevoit sa isi repare si cat mai repede altfel repara asociatia pe costuri mari de rapiditate ca tinea coloana inchisa,

Dar oricum nu a precizat ce doreste mai exact sa stie.
VIne asociatia ii sparge ghena cu gresie cu tot si la sfarsit o repara dar posibil in conditii mai proaste decat daca si-ar repara proprietarul si cu gresia adusa de proprietar (ce o mai gasit asemanator).
Ultima modificare: Vineri, 21 Iulie 2023
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

O țeavă a coloanei de apă s-a defectat la noi în baie și au fost inundați vecinii de dedesubt. sunt obligată să plătesc integral zugrăvitul lor? Bianca Vlasin Bianca Vlasin Bună ziua, locuim la et 3 din 4 si zilele trecute s-a desfăcut o țeavă în coloană de apa, la noi la baie. A curs apa si a pătat tavanul din baie la ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, locuiesc într-un oraș de provincie , speța este ... DimitriP DimitriP Bună ziua, locuiesc într-un oraș de provincie , speța este următoarea...... Niște persoane din asociația de proprietari unde locuiesc s-au ... (vezi toată discuția)
Sunt proprietara de 7 ani a unui apartament la etajul 4 ( ultimul ... Clearly Clearly Sunt proprietara de 7 ani a unui apartament la etajul 4 ( ultimul etaj de pe scara) si in debara am teava pluviala. In weekend, datorita ploilor si a ... (vezi toată discuția)