avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pauza masa part-time
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pauza masa part-time

Va rog sa ma ajutati cu cateva clarificari in ceea ce priveste pauza de masa pentru angajatii cu program de 6 ore, se poate considera ca si la 4 ore ca nu se acorda pauza de masa?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:24, 28 Iulie 2023
Art. 134. Codul muncii
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.
Ultima modificare: Vineri, 28 Iulie 2023
ricadinas, utilizator
Este discutabila problema, avand in vedere ca legislatia se refera la o durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore.
Exact asta este nedumerirea, citind legea, cei cu 6 ore intra in aceeasi categorie cu cei cu 4 ore, adica fara pauza de masa? 6 ore nu inseamna un "program mai mare de 6 ore"
art.242 C.mun.
Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
....
c) drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
.....

Art.134 C.mun. nu exclude posibilitatea ca cei incadrati cu 4 ore sa nu beneficieze de pauza de masa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pauze la program de 12 h/zi dudu7 dudu7 conform Codului Muncii,de cate pauze beneficiaza un angajat care lucreaza 12 ore /zi? (vezi toată discuția)
Legislatia muncii oprea_rodica68 oprea_rodica68 este legal ca sa raman 30 min peste program considerandu-se ca aceste 30 de minute sunt pauza de masa, sau sunt incluse in cele 8 ore de munca? (vezi toată discuția)
Pauza in programul de lucru mariaAB mariaAB Buna ziua. As dori sa aflu cat poate fi de mare pauza de masa la un program de 12/24,12/48 , si daca firma este obligata sa o includa in program. (vezi toată discuția)