avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legislatia muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legislatia muncii

este legal ca sa raman 30 min peste program considerandu-se ca aceste 30 de minute sunt pauza de masa, sau sunt incluse in cele 8 ore de munca?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:55, 5 Septembrie 2011
Pauza de masa este stabilta de angajator prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Codul Muncii:
Art.134
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.
Aspectele referitoare la pauza de masa sunt cuprinse in Regulamentul Intern. Pauza de masa poate face parte din program sau poate sa nu faca.
1. Din Codul muncii:
Art. 134
(1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

(2) Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.

(3) Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.


2. Asadar, daca in CCM aplicabil unitatii dvs. sau in Reglamentul intern nu aveti alte dispozitii contrare, programul de lucru se prelungeste cu timpul de pauza de masa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pauza de masa in timpul orelor de lucru ionut005 ionut005 buna seara!lucrez intr-o companie cu program normal de 8 ore ceea ce nu inteleg este ca incep dimineata la 8:30 si termin programul la 17:00. pauza de masa ... (vezi toată discuția)
Pauza in programul de lucru mariaAB mariaAB Buna ziua. As dori sa aflu cat poate fi de mare pauza de masa la un program de 12/24,12/48 , si daca firma este obligata sa o includa in program. (vezi toată discuția)
Codul munci duduvasile duduvasile Buna ziua , vreau sa va intreb daca in cele 8 ore de lucru /zi este prevazuta si o pauza de masa? Timpul alocat pauzei de masa trebuie recuperat? (vezi toată discuția)