avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună dimineața!As dori sa va adresez o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună dimineața!As dori sa va adresez o întrebare:este legal ...

Bună dimineața!As dori sa va adresez o întrebare:este legal ca angajatorul sa mi oprească bani din salariul pe care îl iau lunar ca și penalizare din diverse motive minore(ca de exemplu telefonul personal folosit) Menționez ca în decursul a 3 luni am fost penalizat de 2 ori cu suma de 200 lei din 2400 cât am salariul.Pot da în judecata firma și ce îmi trebuie la mana pentru a demonstra acest lucru.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Justme5150 , utilizator 22:19, 24 August 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, se poate promova o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a se restitui suma retinuta nelegal sau puteti sesiza ITM-ul.

4. Salariul cum il primiti cash sau pe card ?
Salariul.il primesc cash

Editat : citare raspuns
Ultima modificare: Miercuri, 23 August 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa inteleg ca semnati stat de plata?

Retinerea figureaza acolo?
Semnez stat iar retinerea nu se afla acolo.. pur și simplu se sustrage suma și atat,fără a mi se da ceva la mana

Cornel Vasile a scris:

Sa inteleg ca semnati stat de plata?

Retinerea figureaza acolo?

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In acest caz, nu prea aveti cum sa demonstrati ca va sunt retinuti bani din salariu.

Alte discuții în legătură

Am si eu eu o intrebare in legatura cu oprirea din salariu nejustificata ... Bogdan2001 Bogdan2001 Am si eu eu o intrebare in legatura cu oprirea din salariu nejustificata Lucrez intr o firma de vanzari si am ca parte salariala fixa plus un target din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua papy81 papy81 Am si eu o intrebare va rog,este posibil ca angajatorul sa iti opreasca din bani daca in una din zile a sunat in magazin si din cauza clientilor nu am putut ... (vezi toată discuția)
Am și eu o problema am primit de când cu pandemia un calculator ... Bogdan00099 Bogdan00099 Am și eu o problema am primit de când cu pandemia un calculator pentru a lucra de acasă, din păcate am spart acest calculator. Mai am de primit circa 20 ... (vezi toată discuția)