avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii scara de acces in bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii scara de acces in bloc

Buna ziua! As dori sa ma lamuresc in privinta unui lucru. Scara (6 trepte) de acces din exterior in blocul in care locuiesc (si care, evident, face parte dintr-o asociatie) trebuie reparata. Deteriorarea ei a ajuns la un grad in care poate pune integritatea locatarilor in pericol.
Intrebarea mea care sa ma lamureasca ar fi:

- Cine trebuie sa gaseasca o firma sau o entitate lucrativa care ar putea prelua sarcina de a reconditiona scara? Evident ca banii aferenti lucrarii vor fi suportati de locatarii blocului, nu de catre toti locatarii din asociatie...

Noi, ca locatari ai blocului, am incercat sa facem acest lucru, dar evident, au iesit discutii nu tocmai principiale si nu am putut finaliza nicio optiune.

Din pacate, nu am acces (deocamdata) la statutul asociatiei, sa vad sectiunea de "drepturi si obligatii", dar in ROI, am citit asta (citez):
" Art. 39 Administratorul angajat sau contractat de Asociatia de Proprietari se va ingriji conform contractului
de propunerea, organizarea si supravegherea lucrarilor de intretinere, amenajare, renovare, reabilitare prin
personal propriu sau prin terti angajati de catre acesta sau de catre Asociatia de Proprietari."

Va multumesc anticipat pentru eventualul dvs. raspuns.
Cu respect,
Dragos
Cel mai recent răspuns: Nivea , utilizator 13:28, 1 Septembrie 2023
In principiu... administratorul cauta firmele care sa faca lucrarea, cere oferte si le inainteaza asociatiei ( le poate prezenta in sedinta si dvs. o alegeti pe cea care va convine). Acesta este rolul lui, obligatia lui de serviciu.
Dar si dvs., locatarii, puteti cauta oferte si propune celorlalti...
Ultima modificare: Joi, 31 August 2023
Ionut.ion, utilizator
Va multumesc pentru raspuns. Ma gandeam ca daca administratorul ar gasi 3 oferte pe care sa le prezinte, poate ca nu ar mai exista suspiciuni de favoritism pentru una sau alta din propunerile facute de locatari. Ni se tot spune de catre presedintele de asociatie ca NOI trebuie sa gasim reparatorul... Mie-mi suna a derogare de responsabilitate (nu atat din partea presedintelui de asociatie, ci si partea administratorului...)
Art. 65 din legea 196/2018 ( printre mai multe puncte....)
i) efectuează formalitățile necesare în angajarea contractelor cu furnizorii de servicii pentru
exploatarea și întreținerea condominiului, derularea și urmărirea realizării acestor contracte;

ART. 67
(1) Pentru realizarea lucrărilor de întreținere, reparații sau investiții privind proprietatea comună,
administratorul, ținând seama de preț, durata de execuție și calitate, supune spre analiză și
aprobare comitetului executiv oferte ale operatorilor economici care satisfac cerințele asociației de
proprietari, conform legislației în vigoare.

Printati cel putin cele doua articole si mergeti cu ele la presedinte/administrator sa vedeti ce spun.
Va multumesc! Si pentru mine treaba era clara, dar nu eram convins... Multumesc!
Legea nr. 196/2018 stabilește că
“administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și/sau modernizarea, după caz, a proprietății comune aferente condominiului sunt în sarcina asociației de proprietari”.

“proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune”.

Fondul de reparatii se utilizeaza exclusiv pentru consolidarea condominiului, reabilitare termica, precum si pentru reparatii care sa asigure starea tehnica a partii comune de constructii si instalatii
Demersurile pentru executare reparatii intra in sarcina echipei manageriale presedinte+comitet executiv

Alte discuții în legătură

În ce condiții poate fi folosit fondul de reparații constituit de o asociație de proprietari? este nevoie ca toți să își dea acordul pentru realizarea unor lucrări? alecsvlad alecsvlad In ce conditii poate fi folosit fondul de reparatii constituit de o asociatie de proprietari? Este nevoie ca 100% din locatarii unui condominiu sa isi exprime ... (vezi toată discuția)
Fond de reparatii tiramysu80 tiramysu80 Bună seara. Numele meu este Cosmin și locuiesc într-o mansarda construita pe un imobil cu 4 etaje din 2010 până în prezent sau făcut mici reparatii pe ... (vezi toată discuția)
Legea spune că președintele blocului trebuie sa vina cu 3 oferte ... Francisc 1989 Francisc 1989 Legea spune că președintele blocului trebuie sa vina cu 3 oferte atunci când trebuie repetat acoperișul blocului dar daca este o intervenție atunci la ... (vezi toată discuția)