avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara dupa absolvire studii universitare ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara dupa absolvire studii universitare de 4 ani

Buna ziua.
As dori sa aflu daca un parinte este obligat sa continue plata pensiei alimentare si dupa ce copilul a absolvit studiile superioare. Precizez ca este vorba de o facultate de 4 ani, Ingineri, iar masterul nu este cerinta obligatorie pentru angajare.
Pana la acest moment plata s-a facut in mod regulat, suma fiind mult peste cuantumul stabilit de instanta prin hotarare judecatoreasca, deoarece asa a considerat normal.
Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Septembrie 2023
Paulishta, utilizator
Cel mai recent răspuns: c123456 , utilizator 23:38, 9 Septembrie 2023
Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
Deci, fiindca ai absolvit studiile superioare, nu mai exista aceasta obligatie de intretinere. Si din cate stiu aceasta obligatie nu se aplica masterelor.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua!
Nu mai sunteți obligat la plata pensiei alimentare având în vedere finalizarea studiilor de către copil.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Paulishta, puteți citi aici o speță foarte asemănătoare (facultate de patru ani) în care masteratul a fost considerat ca fiind în continuarea studiilor:
[ link extern ]

Vă pun un fragment:
Dacă regula în materie este că obligația de întreținere a părintelui față de copil încetează odată cu ajungerea acestuia la vârsta majoratului, cu titlu excepțional, copilul este îndreptățit la plata pensiei de întreținere de către părinte, în situația în care dovedește faptul că își continuă studiile sau își desăvârșește pregătirea profesională, până la vârsta de 26 de ani.

Această concluzie se deduce din interpretarea art. 529 alin.1 Noul Cod Civil în conformitate cu care întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui ce urmează a o plăti analizate în funcție de venitul net obținut de acesta în ultimele 6 luni, anterioare introducerii acțiunii.

Împrejurarea continuării studiilor, care nu permite angajarea și realizarea de venituri din muncă echivalează cu starea de nevoie prevăzută de art. 529 alin.1 Noul Cod Civil derivând din satisfacerea unor cerințe de ordin social.

Reclamantul, aflat în continuarea studiilor, astfel cum rezultă din adeverința emisă de Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică Cluj N_____ depusă la fila 44 dosar, în care se arată că fiecare ciclu de studii universitare conferă absolvenților alte competențe, dându-le acces la ocupații specifice, este îndreptățit să beneficieze de întreținere inclusiv de la tată, având în vedere că, așa cum a arătat la interogator fila 41, în ultimele 6 luni a beneficiat de susținere financiară exclusiv din partea mamei sale.

Prin urmare în mod corect s-a reținut că efectele sentinței civile nr. 688/2010 a Judecătoriei Mediaș nu au încetat, chiar dacă plata pensiei de întreținere i-a fost sistată în mod abuziv de către pârât și unitatea angajatoare a acestuia.


3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Soluția este discutabila totusi și eu înclin sa cred ca soluția corecta este conform hotărârii judecatoresti ,in.plus textullegal nu distinge între cursuri universitare,master etc.Daca doriți sa nu.platiti așteptați sa va dea în judecata și vedeți ce decide instanta..
Din raspunsurile Dvs deduc faptul ca depinde foarte mult si de interpretarea judecatorului, in cazul in care s-ar ajunge in instanta.
Dna Manuela Rasina, nu este cazul de sustinere exclusiv de la mama, dar am inteles mesajul.
Oricum, va multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere student- finalizare studii ContSters359971 ContSters359971 Buna ziua. As avea o intrebare legata de pensia alimentara: daca termin anul acesta facultatea pana cand mai exact trebuie sa primesc pensie? pana in ziua cand ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara. buna ziua. vă rog să mă ajutați cu un răspuns cât mai legal, ... pref0022 pref0022 Buna ziua. Vă rog să mă ajutați cu un răspuns cât mai legal, dacă s-ar putea indica și baza legală. În urma divorțului, ambii părinți au primit ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere copil major  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Fiul meu are 19 ani si anul acesta da bacalaureatul.Daca ia bac-ul si merge mai departe la o facultate voi continua sa-i platesc pensie de intretinere pana la ... (vezi toată discuția)