avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nu inteleg cum se fac calculele la asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nu inteleg cum se fac calculele la asociatia de proprietari. ...

Nu inteleg cum se fac calculele la asociatia de proprietari.
Totul se calculeaza in functie de suprafata locuintei. Mi s-a spusca asa s-a hotarat in asociatie (nu adunarea generala) si ca eu nu am ce comenta. Bine, nu am ce comenta desi nu inteleg (ca, de, sunt femeie) de ce si liftul se plateste la suprafata.
Dar totusi cum se fac calculele? Ca apartamente cu trei camere platesc mai putin decat la garsoniere?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:33, 17 Noiembrie 2023
Calculele se fac în conformitate cu prevederile legii 196/2018 și într-adevăr cele mai multe cheltuieli de întreținere se raportează la cota parte indiviza ce are legătură cu suprafața utila a locuinței fiecărui proprietar.
Daca "cele mai multe cheltuieli de întreținere se raportează la cota parte indiviza ce are legătură cu suprafața utila a locuinței fiecărui proprietar", Cum de cei de la 3 (TREI) camere platesc mai putin decat la garsoniera? Avem in bloc side alea, si de alea. Sau poate calculul se face invers proportional cu suprafata? Ca in tara asta nimic nu e de mirare.
Si eu nu plimb casa cu liftul ca sa platesc la suprafata. Si nici nu-i tin pe angajatii asociatiei la mine ca sa le dau salarul tot la suprafata.
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
[ link extern ]
asta e legea pe care ar trebui sa o respecte cei ce fac calculele si pe care o puteti citi.

Faptul ca multe cheltuieli se raporteaza la suprafata este un lucru bun altfel fiecare locatar ar avea mai multa motivatie sa declare ca nu a fost un numar de zile sau nu locuieste acolo decat din cand in cand, sau nu declara toti membrii restul memrilor fiind vizitatori.
Daca va uitati pe lista veti vedea ca sunt si cheltuieli individuale pe consumatori si cheltuieli pe persoana.
Daca o garsoniera consuma mai multa apa si are mai multe persoane decat in apartamentul cu multe camere 3 4 5 sau cate vreti este logic sa fie suma mai mare.
Cu cat sunt mai putine cheltuieli pe numarul de persoane cu atat vor avea mai putine motive sa declare numarlul corect.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prima data e indicat sa cititi prevederile legii, mai ales art. 85. Nu cred ca aplicarea acestui articol duce la asociatia dvs. ca cei de la 3 camere sa plateasca mai putin decit cei de la garsoniere. Mai degraba neaplicarea lui.

Oricum, puteti cere presedintelui de asociatie, in scris, detalii cu privire la modul de calcul :
Articolul 28
(3) Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.

maria ana maria a scris:

Cum de cei de la 3 (TREI) camere platesc mai putin decat la garsoniera? Avem in bloc side alea, si de alea. Sau poate calculul se face invers proportional cu suprafata? Ca in tara asta nimic nu e de mirare.
Si eu nu plimb casa cu liftul ca sa platesc la suprafata. Si nici nu-i tin pe angajatii asociatiei la mine ca sa le dau salarul tot la suprafata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aportul locatarilor la lucrarile de reparatii lift Mihaela Costica Mihaela Costica Locuiesc in bloc turn cu apartamente si garsoniere. Aportul la lucrarile de reparatii lift, consider ca trebuie calculat in functie de numarul de persoane care ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza floripruna floripruna Buna ziua, Am o intrebare referitoare la modalitatea de calcul a cotei indivize: in 1971 (cand s-a construit blocul), avea 10 scari. Prin urmare, fiecarui ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviză netemeinică, nelegală și discriminatorie. Ovidiu Bălaj Ovidiu Bălaj Adunarea generală a asociației de proprietari poate hotărî modalitatea de repartizare a cheltuielilor privind părțile comune in ceea ce privește ... (vezi toată discuția)