avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cota parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cota parte indiviza

Buna ziua,
Am o intrebare referitoare la modalitatea de calcul a cotei indivize: in 1971 (cand s-a construit blocul), avea 10 scari. Prin urmare, fiecarui apartament i-a revenit o CPI raportata la suparafata totala a apartamentelor de pe cele 10 scari.
Acum blocul s-a separat in 2 asociatii-una de 4 scari si una de 6 scari. Acum, daca adun CPI de pe cele 6 scari imi rezulta valoarea de 60, si nu 100 cat zice legea.
Trebuie recalculata cota parte indiviza pe cele 6 (respectiv 4) scari? Sau mergem pe valorile initiale?
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2015
floripruna, utilizator
Cel mai recent răspuns: floripruna , utilizator 11:14, 22 Ianuarie 2015

Mama ei de matematică și de lege.... :D

Ce o fi fost în mintea celor care au făcut legea, dacă au făcut-o doar pentru asociațiile cu 10 scări unde suma cotelor este 100? =D>

Dar... de regula de „trei simplă” nu ați auzit?
Suma rezultată de pe cele 6 scări (sau 4) reprezintă 100 din lege... iar la un apartament din asociație îi corespunde x.... ;)

PS
Dacă am organiza pe acest forum un concurs în care să premiem cele mai nostime întrebări, cred că această întrebare s-ar putea califica în finală :)
Se poate merge pe valorile existente iar la numitor se pune suma, diferita de 100.
Se recomanda, prin regula de trei simple sa se aduca la 100.

Cel mai sigur este ca asociatia la nivel de scara sa faca un nou cadastru: dar asta costa...
Adunati suprafetele tuturor apartamentelor dintr-o asociatie (cele 6 scari sau cele 4, nu impreuna!) si va da suprafata totala a asociatiei, cea de 6 sau cea de 4 depinde care va intereseaza, aceasta reprezinta 100% cota-parte indiviza.

PS
Dacă am organiza pe acest forum un concurs în care să premiem cele mai nostime întrebări, cred că această întrebare s-ar putea califica în finală


www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2015
ContSters241232, utilizator
amvirdan a scris:

Cel mai sigur este ca asociatia la nivel de scara sa faca un nou cadastru: dar asta costa...


Nu e vorba de așa ceva... :D

D-voastră vă referiți aici la cota din dreptul de proprietate asupra terenului aferent imobilului ce revine fiecărui proprietar de apartament (aceasta oricum nu s-a modificat prin înființarea unor noi asociații de proprietari).... dar cel care a pus întrebarea se referea la cota din cheltuielile comune lunare ce revine fiecărui proprietar. =D>

E din ce în ce mai interesant topicul acesta.
Ar putea fi intitulat „unde dai și unde crapă...” :)
Cota indiviza este trecuta in actul de proprietate al fiecarui apartament si nu are nici o legatura cu marimea ori componenta asociatiei de proprietari.
Cota parte indiviza care se are in vedere in repartizarea cheltuielilor gestionate de asociatia de proprietari este altceva decat cota parte indiviza din actul de proprietate, din actele cadastrale s.a.m.d. Numai in putine cazuri cota parte indiviza din actul de proprietate poate fi egala cu cota parte indiviza luata in calcul al intretinere. De exemplu in cazul cand asociatia este constituita dintr-un bloc cu o singura scara.

Daca ne spuneti pentru ce va trebuie cota indiviza, o sa incercam sa explicam cum se determina aceasta.

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Calcul cpi ContSters189595 ContSters189595 Asociatie 165 apt compusa din: 5scari 18apt de 2 camere cu suprf utila 42.82 mp 1 apt de 2 camere cu su utila 40.35mp supraf totala 1 scara ... (vezi toată discuția)
Aspecte legate de datele ce se trec in acordul de asociere/anexa sa MrCod MrCod Se da urmatorul caz: In 1991 un bloc cu 2 scari a fost predat si locatarii au cumparat acele apartamente pe baza schitelor si actelor facute atunci. Cei care ... (vezi toată discuția)