Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

POATE UN POLITIST DE LA PAZA SI ORDINE SA INCEAPA URMARIREA PENALA?

Am următoarerea speţă.Un prieten este judecat pentru mai multe infractiuni, dintre care pentru doua din ele urmarirea penala a fost inceputa prin proces-verbal de un politist de la paza si ordine.Este legal ca urmărirea penală să fie începută de un alt politist decît de la politia judiciara?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 15:16, 3 Ianuarie 2007
Ofiterii de politie de la formatiunea ordine publica fac parte din politie judiciara.
De asemenea sunt unii agenti la compartimentul"Mica criminalitate" care fac parte din politie judiciara, numiti de procurorul general, dar apartin tot de ordine publica.
Cei de la strada au doar competenta de a constata infractiunile.
Nu poate, el cel mult poate efectua acte de constatare a savarsirii unei infractiuni. Apoi in cazul in care constata ca s-a savarsit o infractiune va inainta dosarul politiei judiciare pentru a incepe urmarirea penala.
Eu am avut o speta de acest gen in judetul Ilfov, s-a constatat savarsirea unei infractiuni de catre un agent de paza, dosarul a fost trimis la cercetari penale unde s-a mai luat declaratii, acestia au inaintat dosarul procurorului cu mentiunea de a se incepe urmarirea penala.
Of #-o
REFERITOR LA INTREBAREA DINATEI si la mesajul tau DINATA.

cel mai rapid si simplu este sa iti cumperi tu un COD DE PROCEDURA PENALA, el nu costa asa mult numai 100 000 lei, si se gaseste trebie sa fie actualizat (10 / 09 / 2006), acolo vei gasi raspunsurile PRECISE, CLARE SI CORECTE la intrebarile tale si cel mai rpaid, poate mai ai si late nelamuriri si tot codul iti va raspunde. de exemplu te poit uita si lectura niste articole care incep de la articolul 221 CPP si urmatoarele , (de exemplu art.228 CPP) cod procedura penala, poti afla ce inseamna organ de urmarire penala, cand si cum poate incpee urmarirea penala si de catre cine, etc. nu trebuie decat sa privesti tabla de materii a codului, care este un indrumar, tu intrebi si el iti raspunde. succes.
Am înţeles ce înseamnă organ de urmărire penală şi poliţia judiciară.Dacă totuşi poliţistul respectiv nu face din poliţia JUDICIARÃ înseamnă că urmărirea penală este nulă absolut?

Alte discuții în legătură

Pentru continuarea urmaririi penale organul de cercetare penala a emis un referat cu propunere? eusaisapte eusaisapte pentru continuarea urmaririi penale organul de cercetare penala a emis un referat cu propunere? 1. am fost audiat in calitate de martor, desi organul de ... (vezi toată discuția)
Daca sunt citat in calitate de martor intr-un dosar in care sunt acuzat nedrept, ma pot constitui parte vatamata si parte civila in acelasi dosar? eusaisapte eusaisapte daca sunt citat in calitate de martor intr-un dosar in care sunt acuzat nedrept, ma pot constitui parte vatamata si parte civila? din moment ce fapta nu ... (vezi toată discuția)
..propunere facuta de catre organul de cercetare penala !! tutu12 tutu12 In urma unei plangeri penale , Parchetul trimite spre cercetare , organului de cercetare -politiei . La terminarea cercetarilor ,politistul face un raport ... (vezi toată discuția)