Am următoarerea speţă.Un prieten este judecat pentru mai multe infractiuni, dintre care pentru doua din ele urmarirea penala a fost inceputa prin proces-verbal de un politist de la paza si ordine.Este legal ca urmărirea penală să fie începută de un alt politist decît de la politia judiciara?Va multumesc.
B-) Din cate stiu eu, iti pot da cateva detalii cu privire la urmarirea penala.Organul de politie te audiaza, ia o declaratie ( cu acordul tau ptr ca declaratia este un drept nu o obligatie ) si apoi trece la efectuarea cercetarii.Daca se constata ca exista elementele constitutive ale infractiunii acestia pot considera ca fapta este infractiune. Iti deschid un dosar penal si apoi procedeaza la o noua audiere a ta.Se intocmeste un proces verbal de catre organul de cerecetare penala in care acesta propune " inceperea urmarii penale " dupa care referatul iti este adus la cunostinta printr-un alt proces verbal.Ulterior dosarul este trimis la parchet ptr cercetari.Daca procurorul constata ca propunerea este legala confirma si te audiaza si el.Apoi trimite dosarul in instanta.
In cazul in care nu exista elementele constitutive ale infractiunii referatul organului de politie va fi cu N.U.P. adica cu propunerea de "neincepere a urmaririi penale".In acest caz dosarul nu mai pleaca la parchet.
In orice caz orice proces verbal sau act intocmit de organele de politie poate fi atacat cu contestatie daca tu consideri ca este ilegal intocmit sau cu nerespectarea procedurilor legale.Si in acest caz da, poti invoca nulitatea prevazuta de art. 197 C.p.p. succes !
Am dreptate domnilor avocati ? :P
B-) A ! Si am uitat sa-ti spun ca toate aceste proceduri, adica procesele verbale si formularele de declaratie sunt pe formulare cu regim special........cu numere si serii.Orice act intocmit de o persoana care nu este abilitata sa le emita, normal ca este lovit de nulitate, iar pentru desfiintarea acestuia trebuie sa te adresezi instantei de judecata daca un drept al tau a fost incalcat si ti-au fost aduse prejudicii care nu pot fi remediate decat prin desfiintarea/ anularea actului. :P
de cand si pana cand?
toti ,,muciosii'' au voie?
nu pot sa cred cum sunt facute legile.Este posibil ca ei sa doarma in scunele confortabile cumparate pe banii nostrii si sa voteze legile cu ochii inchisi?
pai ei au voie de constatate o infractiune. constatarea se scrie intr-un PV. Iar de la PV-ul ala se autosesizeaza organele competente. Asta nu inseamna ca au inceput politistii de la paza si ordina urmarirea penala.