avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea 360/2023 Art.46(2) intrat in vigoare la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea 360/2023 Art.46(2) intrat in vigoare la 01/01/2024 (2) ...

Legea 360/2023
Art.46(2) intrat in vigoare la 01/01/2024
Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Intrebarea este:
Cel care optateaza pentru pensie de limita de varsta, o poate cumula cu salariul ? In interpetarea/opinia mea, poate cumula pensia cu salariul. -Care este interpretarea juristilor/avocatilor ?
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2024
Carp Mircea, utilizator
Cel mai recent răspuns: sticks , utilizator 15:42, 25 Februarie 2024
In normele de aplicare a legii ar trebui sa apara astfel de precizari pe langa multe altele.
Daca analizam strict articolul, se poate cumula pensia cu salariul, dar precizare din NA este obligatorie si nu se stie.
Legea e clara poate opta ..deci nu se poate cumula . Normele de aplicare nu pot adauga la lege.

Dle Carp Mircea lasati-mi o adresa de email si maine cand ajung la birou va trimit interpretarea data de C.P.M.B in privinta aplicarii art.46 alin.2 ..este trimisa catre ITM.
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
mircea.krp@gmail.com
Multumesc.
dar art 105 spune :
În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, precum și persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, și care datorează contribuția de asigurări sociale, indiferent de nivelul acestora, cu excepția:

a) soțului supraviețuitor beneficiar al unei pensii de urmaș care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d), mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;

b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d)”.

Nu inteleg cele 2 articole se bat cap in cap sau ai voie sa lucrezi daca platasti CAS?
Daca te reangajezi si cumulezi pensia cu salariul, pentru sAlariu se retine si se plateste CAS.

Alte discuții în legătură

Incheiere contract individual de munca pensionar 2024 Brindusa_C Brindusa_C Vă rog să-mi comunicați un punct de vedere față de următoarea situație, aplicabila intr-o societate cu capital privat: Conform noilor modificări ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am o nelămurire şi aş dori să ma ajutaţi. am ... ildifree67 ildifree67 Bună ziua. Am o nelămurire şi aş dori să ma ajutaţi. Am un muncitor de întreţinere la şcoală care în februarie 2024 împlineşte vârsta standard de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.sunt funcționar public,în februarie 2024 urmează ... Insuratei1 Insuratei1 Bună ziua.Sunt funcționar public,în februarie 2024 urmează să ies la pensie de limită de vârstă.Daca rămân în continuare în activitate,pot ... (vezi toată discuția)