avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara! Acum 1 an am inchiriat o casa si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara! Acum 1 an am inchiriat o casa si "teren", asa cum ...

Buna seara!

Acum 1 an am inchiriat o casa si "teren", asa cum este stipulat in contract, de la un proprietar persoana fizica. Respectivul are o curte de aprox 2000 mp, in cadrul careia a construit 2 case. In una sta el, pe cealalta am inchiriat-o eu. La momentul semnarii contractului, proprietarul s-a eschivat continuu sa treaca in contract suprafata exacta de teren, asa ca a ramas campul respectiv cu liniuta. Presat de timp si de alti factori, am fost nevoit sa semnez contractul in aceasta forma. Pe de alta parte, proprietarul a afirmat mereu ca imi va oferi drept de folosinta pe perioada chiriei pe jumatate din teren, ca nu vor fi probleme, ceea ce s-a si intamplat la inceput. Mai mult, chiar el a instalat un gard despartitor pe linia pe care tot el a stabilit-o ca granita. Eu am amenajat partea "mea" de teren cu dale (in prealabil am defrisat efectiv o mini padure, am curatat zona), am facut un teren de sport cu gazon, sistem de irigatii etc, avand acordul lui verbal pentru aceste actiuni. Dupa vreo 10 luni ma trezesc ca vine si imi spune ca trebuie sa renegociem contractul, ca el considera ca ii platesc o chirie prea mica (chirie stabilita, de altfel, tot de el, dupa analiza pietei, contractul fiind redactat cu clauze clare ca timp de 5 ani chiria nu se modifica, durata contractului fiind de 10 ani). Evident, am refuzat sa renegociez contractul inainte de perioada de 5 ani stabilita si nu am vrut sa semnez niciun fel de act aditional. Vazand ca nu cedez la santaj, mi-a transmis sec ca "nu am si terenul inchiriat" si ca daca vreau sa mai folosesc terenul, trebuie sa ii platesc 3000 eur/luna pentru el. Nu am acceptat nici aceasta varianta. Prin urmare, proprietarul a daramat intr-o zi gardul pe care il ridicase ca granita si a inceput sa il refaca fix prin jurul casei inchiriate de mine, astfel incat sa imi lase doar intrarea si cate 1m in jur.

M-am adresat politiei cu reclamatie de tulburare de posesie, iar politia mi-a spus ca aceasta speta trebuie sa o duc in instanta, pe civil, pentru ca nu e de competenta lor.

Inainte sa imi explicati ca am fost si sunt naiv si ca nu trebuia sa semnez contractul in aceasta forma, ca lumea e rea si oamenii ticalosi, m-as bucura sa imi spuneti ce optiuni am, daca am. Si daca pot sa-mi recuperez cumva investitia de pe terenul ala pe care brusc nu mai am niciun drept.

Nu stiu daca ajuta cu ceva, insa am inregistrari video de pe camerele de supraveghere, unde se vede gardul initial saptamani la rand, apoi se vede cum il darama s.a.m.d.

Va multumesc anticipat pentru sfaturi.
Cel mai recent răspuns: SCA IONESCU & NOVAC , Avocat 20:50, 22 Ianuarie 2024
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, din ce povestiti din pacate, nu prea aveti optiuni. Practic conform contract dvs ati inchiriat doar casa pt acea chirie. Faptul ca proprietarul si-a ingradit intr-un fel curtea si ulterior in alt fel, e treaba lui, nu denota ca aveati folosinta terenului. Cu toate acestea poate ati putea sa demonstrati in instanta ca v-a lasat in comodat 1/2 din teren dar si in cazul acesta, daca nu dovediti ca avea un termen comodatul, de maine poate sa nu vi-l mai comodateze.
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Opinia mea e puțin diferită. Contractul precizează că se închiriază și casă și teren, e drept fără a specifica cât teren. Însă o regulă de bază pentru interpretarea clauzelor unui contract este că aceasta trebuie făcută astfel încât pe cât posibil să se aplice clauza, nu să nu se aplice.

Deci, dacă ați închiriat teren, instanța trebuie să dea o soluție care să vă acorde o porțiune rezonabilă de teren. Devine astfel relevant comportamentul părților în executarea contractului, ori pe baza probelor că proprietarul pusese un gard pe un anumit aliniament și v-a permis să faci investiții pe partea dumneavoastră de teren, verbal și tacit, prin nenotificarea dumneavoastră să opriți lucrările, se poate argumenta că porțiunea inițială de teren e cea care face obiectul contractului.

Iar în cadrul procesului puteți cere și o expertiză topografică judiciara pentru a se stabili o partajare judicioasă a curții respective.

De asemenea, dacă ați păstrat dovezile investițiilor din curte și proprietarul le strică puteți face plângere penală pentru distrugere.
De ce ati facut toate aceste cheltuieli daca sunteti doar chirias ? Daca nu v-ar fi deranjat deloc proprietarul si se incheia contractul ce faceati cu investitiile ?
Am inchiriat pe 10 ani. Pentru 10 ani, mi-am asumat.
Va multumesc pentru raspuns, dna Pascu. Chiar daca nu e incurajator pentru mine, macar voi casca ochii, ca sa nu casc punga, pe viitor.

Alte discuții în legătură

Folosirea abuziva a unui teren Graminede Graminede Casa a fost inchiriata unei societati. In contract s-a mentionat ca o clauza : [b]Se inchiriaza o casa de 80 mp cu anexe; chiriasului i se pune la ... (vezi toată discuția)
Gard daramat si lasat asa 25Maria23 25Maria23 Buna seara, Am doua intrebari: 1. Pe una dintre laturile casei mamei mele se afla o cladire care tinea loc de gard. Anul trecut terenul pe care era ... (vezi toată discuția)
Rog informare vali37 vali37 sint proprietarul unui teren din anul2003 am cumparat acest teren de la bunica mea iar la acel moment am facut si cartea funciara ... (vezi toată discuția)