avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diurna deplasare sau detasare sofer
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diurna deplasare sau detasare sofer

Diurna deplasare sau detasare sofer.

Sunt intr.o dilema sau nu integ un paragraf dintr.un act aditional.
In urma unui act aditionat incheiat cu angajatorul in data de 1.02.2023 mi sa adus la cunostinta marirea salariului brut la 3000 ron,printre care si un spor de weekend de 1 ron conform regulamentului intern.Problema cea mare de acum apare.
Citez "b ) indemnizatie de delagare in cazul transporturilor bilaterale : Romania punct de incarcare/descarcare ,in cuantum de 70euro /zi,calculate in ron la cursul BNR din data decontului
c) indemnizatie specifica detasarii transnationale si cheltuielile generate de detasare conf directivei 97/71/ce ,directiva UE 2018/957 directiva 2020/1057 lg 16/2017 ,og 12/2022 art 76 lit k din codul fiscal constand in
-indemnizatie specifica detasarii din 60 euro/zi
- alocatia de hrana de 10/euro pe zi"

Problema este ca dreptul la indemnizatie imi este platit din momentul cand ies din tara,respectiv in perioada cand imi desfasor activitatea pe teritoeiul Romaniei imi este platit doar salariul de 3000 burt.As putea obtine lamuriri referitor la lit b citata mai sus si ce as putea face pentru a imi primi drepturile.Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2024
CataAlex, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:45, 29 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Desi, la nivel de sector privat , nu este reglemantata acordarea diurnei , majoritatea angajatorilor din sectorul privat respecta dispozitiile HG 518/q995, si anume :

Personalului trimis în străinătate în condițiile prezentei hotărâri i se acordă:
A. În străinătate, o indemnizație zilnică în valută primită pe perioada delegării și detașării în străinătate, denumită în continuare indemnizație de deplasare, compusă din:
a) o sumă zilnică, denumită în continuare diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale, precum și a costului transportului în interiorul localității în care își desfășoară activitatea;
b) o sumă zilnică, denumită în continuare indemnizație de cazare, în limita căreia personalul trebuie să își acopere cheltuielile de cazare. Prin cheltuieli de cazare se înțelege, pe lângă tarifele sau chiria plătite, și eventualele taxe obligatorii pe plan local, precum și costul micului dejun, atunci când acesta este inclus în tarif.

B. În țară:
a) salariul stabilit potrivit reglementărilor în vigoare, pe toată durată deplasării, în cazul personalului care, pe timpul deplasării în străinătate, își menține calitatea de salariat;
....

Perioada pentru care se acordă diurna în valută se determină în funcție de mijlocul de transport folosit, avându-se în vedere:
a) momentul decolării avionului, la plecarea în străinătate, și momentul aterizării avionului, la sosirea în țară, de și pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a României;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a României, atât la plecarea în străinătate, cât și la înapoierea în țară.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurne soferi ban gheorghe ban gheorghe va rog sa imi spuneti cum se calculeaza diurna unui sofer (vezi toată discuția)
Deplasare in strainatate lordu lordu S-a modificat legea privind cheltuielile cu deplasarile in strainatate? Am auzit o \"poveste\": daca stai mai mult de o saptamana plecat in strainatate firma ... (vezi toată discuția)
Se acorda diurna intr o zi de sarbatoare? AndreeaSimo AndreeaSimo Buna ziua, pentru angajatii care sunt delegati in strainatate, li se acora diurna pentru ziua in care este sarbataoare?Multumesc! (vezi toată discuția)