avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA cu norma de venit si sistem real in acelasi an, ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA cu norma de venit si sistem real in acelasi an, calcul taxe si impozit

Buna ziua,

Am un PFA si in 2023 am colaborat cu un SRL ce mi-a recomandat sa schimb codul caen pe unul cu norma de venit. Ideea e mai complexa pentru ca eu am inceput o colaborare cu acel SRL si pana sa fac schimbarea codului caen am emis niste facturi si am avut incasari pe vechiul cod caen pe care mi-a zis ca e ok sa emit facturi atat timp cat imi platesc taxele si impozitul, acela fiind 6622, care se impoziteaza in sistem real si nici nu avea legatura cu activitatea prestata. Ulterior cu ajutorul unui avocat de al sau care nu stiu ce si cum a facut, a schimbat codul caen principal al pfa-ului meu pe 6202, care e la norma de venit 35000 de lei in judetul meu, insa in necunostiinta mea de cauza, administratorul srl-ului mi-a zis ca pot sa incasez oricat ca voi plati la fel, nestiind de CAS si CASS si asa mai departe. Si aici intervin 2 situatii mai dificile.
1. Facturile incasate pe 6622 sunt de prestare servicii ce nu au legatura cu PFA-ul si am deja un dosar penal mai vechi, nu imi permit inca unul doar pentru ca am fost din nou pacalit.
2. In total in PFA pe sistem real am incasat 5250 RON si pe norma de venit 31275 RON, totalul fiind de 36525 RON in anul 2023, dar mai am si o depunere ATM facuta de mine si un transfer bancar de la o persoana fizica ce nu stiu daca se iau in considerare, in valoare cumulata de 3371 RON.
Problema e ca eu acum nu inteleg cum se calculeaza taxele si impozitele. Mie mi-a iesit un calcul ca ar trebui sa dau in jur de 16800 RON impozite+cas+cass, dar mi se pare enorm de mult...adica nu o sa am de unde sa platesc o suma asa mare. Nu stiu daca am calculat corect, nu stiu cat m-ar costa un contabil...sunt efectiv disperat.

Ma puteti ajuta cu un sfat, va rog?
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2024
Hosu Paul, utilizator