avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Am o speta putin mai complicata in ceea ce ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Am o speta putin mai complicata in ceea ce priveste ...

Buna ziua,

Am o speta putin mai complicata in ceea ce priveste o succesiune. Ar trebui sa o impart in doua pentru a fi mai explicit. Voi incepe cu prima parte care pare destul de intalnita, prin care din cei 4 membrii ai familiei care ar trebui sa participe la procesul de succesiune, in mod natural cu ajutorul notariatului, prin care fiecaruia ii revine 25% din proprietate/proprietati, 2 dintre acestia nu sunt de acord din motive personale si neidentificate sa participe la acest procedeu. As dori sa inteleg care este urmatoarea cale legala prin care sa revendic dreptul la proprietate, probabil prin excluderea celor 2 membrii daca ulterior notificarii de participare nu vor fi reprezentati. Proces Civil ?

Iar a doua parte, putin mai complicata, un teren extravilan este folosit si asumat de o alta persoana care nu are drept de proprietate dar si l-a revendicat fortat. Acest teren este sau trebuie sa fie parte a succesiunii conform actului de proprietate. As vrea sa stiu daca acolo trebuie sa intreprind ceva separat, sau procesul de succesiune va rezolva automat si aceasta problema. Atat in acte cat si la primarie figuram ca proprietari (ma rog, bunicii). Ar fi interesant de aflat daca trebuie sa urmam o cale care va incepe prin plangere la politie, .. sau procesul de succesiune va rezolva aceasta speta.

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: cornelalex , utilizator 11:12, 24 Aprilie 2024
cei doi care nu sunt de acord sa participe au pretentii diferite de cei 25% de care vorbiti? in acest caz, dezbaterea se face pe calea instantei.
dezbaterile notariale au loc doar in cazul in care toti succesibilii sunt de acord.
se poate ca cei doi sa se declare straini de mostenire si atunci se rezolva cu o declaratie notariala.
cat despre terenul extravilan, mai intai convingeti-va ca este parte din masa succesorala, apoi deschideti succesiunea, obtineti certificatul de calitate de mostenitor si avand aceasta calitate oficiala, incepeti prin a-l instiinta/ notifica despre necesaitatea eliberarii terenului.
Multumesc pentru raspunsul acordat! Asta este nota abstracta a succesiunii, nu au pretentii, doar doresc sa o blocheze fara a avea o justificare, nu doresc nici sa obtina cota parte dar nici ca succesiunea sa aibe loc .. ce as putea face in acest caz ? Efectiv este o lipsa de colaborare ..

Deci sa inteleg ca atat timp cat terenul respectiv este considerat ca parte a mesei succesorale, succesiunea are loc cu succes, si certificatul de mostenitor este obtinut, abia dupa aceea il notific pentru eliberarea terenului ?

Tot in aceasta speta o persoana binevoita care doreste sa achizitioneze acel teren, si stie speta, m-a instiintat ca atat timp cat devin proprietarul de drept al terenului, este de acord sa il cumpere si se va ocupa el/ea de eliberarea terenului. Asadar, tot ce trebuie facut este sa se obtina certificatul de mostenitor ?

Totodata pentru acest teren care este lasat in aer, dupa cum spuneam atat la nivel de primarie, cat si la nivel de act de proprietate apartine familiei, impozitul desi figureaza ca ar trebui achitat de catre noi, nu ne-a fost solicitat acest lucru, noi nu l-am platit pentru ca efectiv altcineva se foloseste de acest teren, iar cand s-a incercat o discutie cu primarul sa intermedieze rezolvarea acestei spete, a spus ca nu trebuie sa platim impozitul pentru ca x, y, z motive nefondate. Intre timp ma gandeam ca ar trebui sa platesc si impozitul la zi pentru acel teren, corect ?
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2024
cornelalex, utilizator
1. cum ziceam, dezbatere pe cale judecatoreasca;
2. deci terenul extravilan e cel mai important: e suficient sa obtineti certificatul pentru a-l notifica pe utilizatorul terenului, dar nu e suficient sa aveti certificat de mostenitor pentru a vinde, trebuie sa faceti si partajul.
la finalul succesiunii, fiecare mostenitor primeste ce i se cuvine, adica x/y din masa succesorala, dupa care aceasta masa trebuie impartita, nominal. din acest motiv e de preferat notarul, dar nu toti oamenii se pot intelege...
daca terenul a fost exploatat suficient de multa vreme, utilizatorul poate sa ceara in justitie uzucapiunea, mai ales daca a si platit taxele aferente. mai bine angajati un avocat dati-i documentele dvs la analiza si aflati ce optiuni aveti
Multumesc inca o data!

Si certificatul de mostenitor, nu prea am idee cum se poate obtine, credeam ca este in cadrul procesului de succesiune, tinand cont ca ambii bunici sunt decedati, avem certificate de deces, si nu doar pentru ei, ci si pentru alte terte persoane care erau rude de gradul 1 cu bunicii, precum frati, surori ..

Intrebarea mea ar fi, procesul de succesiune elucideaza si certificatul de mostenitor, sau sunt doua lucruri complet separate ?
angajati avocat fiindca lucrurile devin complexe. certificatul de mostenitor se elibereaza la finalul dezbaterii succesiunii. dar se face cate o succesiune pentru fiecare decedat. intrevad o durata maricica a intregului proces. asa se intampla cand oamenii nu fac lucrurile la timpul lor; urmasii platesc

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa bunici ma_ri_a ma_ri_a Buna seara, se poate rezolva o problema de succesiune dupa bunici pe cale notariala ? Sunt 5 urmasi de drept. Unii au murit si vin nepotii lor la mostenirea ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate pe numele bunicilor decedati as aprecia ... Laur94 Laur94 Titlu de Proprietate pe numele bunicilor decedati As aprecia enorm clarificari pentru situatia urmatoare: 1. Titlul de Proprietate pt teren extravilan pe ... (vezi toată discuția)
Am un bunic si o bunica care au murit.( denumiți in continuare ... Florina2020 Florina2020 Am un bunic si o bunica care au murit.( Denumiți in continuare X si Y) Ei au avut 2 terenuri extravilan si 1 teren intravilan ce au rămas mostenire la fii ... (vezi toată discuția)