avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua daca mă poate ajuta cineva sunt președinte ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua daca mă poate ajuta cineva sunt președinte de bloc ...

Buna ziua daca mă poate ajuta cineva sunt președinte de bloc proprietarii au făcut sesizări că unul dintre chiriaș are un câine care face murdărie in bloc adică par îmi permite legea sa trec câinele la cheltuieli?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 16:37, 2 Mai 2024
Nu va permite legea, cainele nu e persoana.
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2024
latka, moderator
Asa este, catelul nu e persoana, dar tinde sa fie persoana, mai devreme sau mai tarziu va fi si persoana, deja au toate drepturile, insa lasand gluma, mai in serios, in opinia mea daca exista o hotarare a adunarii generale, legal adoptata in acest sens, privind cheltuielile suplimentare cu catelul, opinia mea este ca poate fi pus la plata. Justificare exista.
Va contrazic, hotaririle adunarii generale nu sunt izvor de drept, ar trebui sa existe o lege in acest sens.
Sunt de acord ca hotararile AG nu sunt izvor de drept, dar de ce discutam despre izvor de drept, caci nu suntem la judecata. Noi discutam despre conventia partilor/conventia membrilor asociatiei, respectiv un act adoptat prin conventie care isi produce efectele intre membrii asociatiei. Iar pentru a se adopta o hotarare in acest sens, nu trebuie sa existe o alta lege care sa specifice in mod expres chestiunea, exista deja legea asociatiilor si codul civil care, in opinia mea, permit adoptarea unor astfel de hotarari AG, si cuantificarea unor cheltuieli suplimentare cu catelul.
Nu exista asa ceva, ce ziceti dvs., prin reducere la absurd ar rezulta ca orice "nazbatie" cu iz de lege poate fi adoptata in modul asta. AG nu poate "legifera", izvorul de drept nu inseamna doar sala de judecata, acolo doar se constata ca astfel de nazbatii nu inseamna izvor de drept... Daca tot ati vorbit de legea asociatiilor de proprietari, poate ca ati sarit peste:
Articolul 52
(1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiție respectiva hotărâre.

In nici un caz AG nu poate hotari sa schimbe modul de repartizare a cheltuielilor de intretinere, hotarind ca un caine e asimilat persoanei.
Articolul 75
(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2024
latka, moderator

Alte discuții în legătură

La adunarea generală a proprietarilor s-a hotărât ca locatarii care au câini să plăteasca în plus la întreținere suma de 5 lei. vă rog să îmi spuneți cât de legală este această hotărâre ADINABODESCU ADINABODESCU Bună ziua.La adunarea generală a proprietarilor s-a hotărât ca locatarii care au câini să plăteasca în plus la intreţinere suma de 5 lei. Vă rog să ... (vezi toată discuția)
Animale de companie la bloc Bogdan_il Bogdan_il Buna seara ! Ma puteti ajuta si pe mine cu o problema : in blocul in care locuiesc avem o vecina care are un caine care este foarte bolnav, foarte batran si ... (vezi toată discuția)
Asociația de proprietari mi-a impus să plătesc taxe pentru cățel atât ca pentru o persoană, cât și ca animal de companie. este corect? TatianaMaxim TatianaMaxim Buna seara,am si eu o intrebare care ma macina de foarte mult timp,legat de asociatia de locatari care m.a pus sa platesc catelul ca si persoana si pe langa ... (vezi toată discuția)