avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua, Ce articol din regulament indica limita ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua, Ce articol din regulament indica limita admisa la ...

Buna ziua,

Ce articol din regulament indica limita admisa la anvelope?
Unui prieten i s-a ridicat talonul ca nu respecta limita admisa, desi anvelopele au 3mm.

Nu am gasit in regulament, stiu ca era indicat. In PV agentul a indicat la articol prevedere art 148 din raoug pct 15 care nu are nici o treaba.
Cel mai recent răspuns: mariustz , utilizator 15:37, 21 Mai 2024
Nu știu, momentan, de vreun articol, dar pentru limita respectivă sunt niște marcaje speciale puse în șanțurile de pe cauciuc. Acolo e limita admisibila, de 3 mm. Nu trebuie sa ajungi la acea limită, asta e regula. Dacă marcajul respectiv e la aceeași înălțime cu marginea șanțului e clar, l-a sancționat corect.
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2024
latka, utilizator
Nu e, anvelopele mai au mult pana la marcaj. Agentul nici nu s-a uitat, a zis ca sunt uzate si a luat talonul.
In RNTR 11 am gasit la plan de operatiuni, in anexa 1, o lista unde e indicata adancimea de 1,6mm.
Astea sunt anvelopele: [ link extern ] .

Oricum, am verificat, sa știți ca ăla e articolul corect, 148 din regulamentul de aplicare a OUG 195, pct. 15, care interzice circulația cu anvelope uzate peste limita.
1,6 mm mi se pare extrem de puțin.
Nu știu încă unde am găsit cândva limita de 3 mm.

Amicul sa meargă la RAR, oriunde se poate programa și sa constate ei care e situația de fapt.

Editare ulterioară: Limita minimă la autoturisme e de 1, 6 mm, la camioane e 3 mm.

mariustz a scris:

Nu e, anvelopele mai au mult pana la marcaj. Agentul nici nu s-a uitat, a zis ca sunt uzate si a luat talonul.
In RNTR 11 am gasit la plan de operatiuni, in anexa 1, o lista unde e indicata adancimea de 1,6mm.
Astea sunt anvelopele: [ link extern ] .

latka, utilizator
A facut si programare la rar.
Am trimis si eu mail la ei si am primit asta:

" Buna ziua! Adancimea profilului principal in zona central de 3/4 din latimea benzii de rulare trebuie sa fie 1.6mm.

Cu respect,

ing.Ivan Nicolae"

Ma gandesc ca poate printa mail-ul si sa-l ataseze la o eventuala contestatie cu poza unde se vede ca au 3mm.

Edit: eu am gasit in raoug ca ar fi pct 16 nu 15: [ link extern ]
, oricum, irelevant asta.
mariustz, utilizator

Articolul 148
Se interzice conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai:
....................
15. să circule având montate pe autovehicul și tractor agricol sau forestier anvelope cu alte dimensiuni ori caracteristici decât cele pentru care au fost omologate ori care prezintă tăieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita admisă;
[ link extern ]