avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Chemare avocat la secție
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Chemare avocat la secție

Bună ziua!

În cazul în care cineva ar fi dus la o secție de poliție în calitate de suspect în săvârșirea oricărui tip de infracțiune, înțeleg că individul ar avea dreptul la un avocat - fie din oficiu, fie plătit.

În cazul în care este ales de suspect, am înțeles că avocatul ar fi nevoit să se prezinte în maxim 2 ore.

Ce îmi este neclar este, realist vorbind, cât de probabil ar fi ca un avocat oarecare, ce nu ar mai fi avut tangențe sau legătură cu suspectul anterioare momentului în care ar fi sunat de individ de la secție, să se prezinte acolo în timp util.

Niște întrebări mai concrete pe care le am legate de acest subiect sunt următoarele:

În cazul în care o persoană (fără antecedente penale sau probleme cu legea) ar fi interesată de a fi pregatită pentru o astfel de situație, ce fel de măsuri ar trebui luate pentru a avea un avocat în 'stand-by'?
Ar trebui aranjată o consultație cu acesta înainte de un astfel de incident?
Ar trebui pur și simplu ca persoana în cauză să salveze mai multe numere de telefon ale mai multor avocați și să spere că unul dintre ei va fi disponibil?
Răspund măcar avocații la astfel de cereri, pe moment, de la 'străini'?
Cam care este media de preț, pe piață, pentru o astfel de procedură?

Țin să menționez că apelarea la un avocat din oficiu într-o astfel de situație nu mi se pare, personal, o opțiune bună, iar de datul de declarații fără avocat nici nu mai zic:))

Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:32, 16 Iunie 2024
Pana nu sunt plătiți, avocatii nu lucrează.
Nu scrie nicăieri ca avocatul ajunge în 2 ore.
Poate ajunge în 5-6 ore.

Doar avocatii care nu sunt superincarcati cu procese se misca foarte repede și dacă locuiesc în centrul orașului sau au biroul în centru.

As putea vorbi vreo 3-4 ore pe tema asta dar nu are sens.
Cunosc extrem de amănunțit tematica

Va angajati ce avocat va permiteți.
Vorbiți cu mai mulți și vedeți cum faceți cu banii.

București 2024
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2024
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Nu scrie nicăieri ca avocatul ajunge în 2 ore.

Din câte știam (ft. posibil să mă înșel totuși), când ajungi la secție în calitate de suspect, ești informat că ai dreptul la avocat și că acesta trebuie să ajungă acolo în maxim 2 ore, altfel vine unul din oficiu. La aspectul ăsta mă refeream.

Va angajati ce avocat va permiteți.

În legătură cu asta sunt nelămurit puțin, la ce vă referiți prin 'angajat'? La un fel de plată lunară pt a fi acoperit în caz de o astfel de urgență, stabilită în prealabil cu avocatul fără a-i încredința efectiv un caz? Țin să menționez că vorbesc în calitate de persoană fizică fără probleme juridice în momentul de față, așa că nu ştiu exact ce presupune a 'angaja' un avocat.
Mulțumesc!
Nu.
Daca aveti avocat plătit se așteaptă avocatul dar mulți ajung în 4-5 ore din varii motive.
Și avocatii din oficiu ajung greu, în multe ore.

A fi angajat înseamnă a fi plătit.
Se lucrează cu plata înainte.

Politia suna avocatul si îl întreabă dacă este angajat.

Pe noua lege e posibil sa va păcălească politia ca nici nu va mai trebuie avocat.
Nici oficiu nu primiți dacă semnati ceva aiurea.

Ideea este sa nu semnati nimic fără a avea avocat prezent.

București 2024

Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2024
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua! Avocații înscriși la oficii sunt obligați să se prezinte atunci când sunt chemați la o audiere indiferent dacă sunt chemați pentru că suspectul a vrut pe avocatul respectiv sau că este sunat un avocat la întâmplare dintre cei care fac oficii. Desigur li se va elibera o delegație și vor primi un onorariu (platit de stat).
Bine, există și situații când chiar nu poate ajunge. Doar să nu refuze foarte des că riscă să fie scos de la oficii.
Ulterior puteți stabili ca acel avocat să vă devina avocat ales dacă vă înțelegeți la onorariu etc.

În schimb dacă vreți un avocat care nu face oficii și nici nu vă cunoaște posibil să nu vină. Pentru că nu a fost platit, nu ați încheiat un contract. Depinde de avocat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iunie 2024
Manuela Rășină, administrator
Nu desconsiderați avocații din oficiu, e nedrept. Poate acest articol vă ajută să vă schimbați percepția:
[ link extern ]

Q: Cum sunt văzuți de breaslă avocații din oficiu, în România?

A: Nu putem nega că există şi o percepţie negativă asupra avocaturii din oficiu, care nu cred că vine neapărat din interiorul profesiei. Cunosc mari avocaţi de penal care au făcut, iar unii dintre ei chiar mai fac oficii. Aici aș menționa și condescendenţa cu care ne tratează unele organe judiciare.

Dar avocatura din oficiu este o pepinieră de luptători. Mă uit la colegii mei stagiari sau recent definitivaţi şi îi consider mult mai norocoşi pentru că sunt dezinvolţi, încrezători, independenţi, organizaţi şi buni manageri ai timpului propriu. Când nu vezi avocatura ca pe un job la care mergi opt ore, închizi uşa şi pleci acasă, ci ca pe micul tău business, implicarea afectivă şi dedicarea devin vizibile în rezultatele muncii tale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iunie 2024
Manuela Rășină, administrator