avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Facturi cu taxe ANCPI si Impozite - Birou notarial
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Facturi cu taxe ANCPI si Impozite - Birou notarial

Un Birou Notarial ne emite facturi cu taxe ANCPI si Impozite terenuri pe care nu le inregistreaza in SPV, invocand urmatoarele:
"Facturile ANCPI si IMP sunt taxe pe care noi le colectam pentru Statul Roman, nu sunt chiar incasari ale biroului notarial. Iti dau mai jos explicatia pe care ne-a transmis-o contabilul nostru, cu articole, sper sa fie lamuritor.
Pentru a clarifica aspectele privind utilizarea e-Factura, putem să ne uităm la Ordinul ANAF nr. 12/2022 și alte acte normative relevante:
Conform legislației privitoare la sistemul e-factura aspectele privind exceptarea unor facturi de la obligația de a fi înscrise în sistem nu este explicit tratat în mod direct în legislația specifică e-Factura. Cu toate acestea, reglementările subliniază categoriile de facturi pentru care este obligatorie utilizarea sistemului, iar prin interpretare, celelalte facturi sunt considerate opționale pentru înregistrare.
Codul Fiscal și normele metodologice aferente nu fac referire explicită la obligația de a înscrie în e-Factura facturile care conțin taxe sau impozite specifice, dar reglementează obligațiile generale de facturare.
Hotărârea Guvernului nr. 1074/2021: Aceasta introduce obligativitatea utilizării e-Factura pentru anumite tipuri de tranzacții, în special pentru cele între firme și entități publice, dar nu specifică obligativitatea pentru toate tipurile de facturi.
În concluzie, pentru facturile care conțin taxe sau impozite și nu sunt emise către instituții publice, nu există o obligație legală explicită de a fi înscrise în sistemul e-Factura. Textul legal din care rezultă acest lucru este implicit prin faptul că obligațiile de utilizare a e-Factura sunt clar definite pentru anumite categorii (B2G obligatoriu și B2B opțional), iar altele nu sunt menționate."
Eu consider ca sunt argumente initiale si neactualizte privind e-factura si ca TOTI agentii economici au obligatia de a inregistra in SPV TOATE facturile. Imi puteti confirma sau infirma acest lucru cu temei legal, astfel incat sa-l lamuresc pe partener (biroul notarial) sau sa ma lamuresc eu?