avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daca ai fost alungat din propria casa - poti cere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daca ai fost alungat din propria casa - poti cere chiria platita la partaj?

Buna ziua,

am certificat de mostenitor cu o cota indiviza de 1.5/8, in urma succesiunii facute la notar dupa decesul mamei. In urma certurilor cu tatal, din 2013 mi-am refacut viata, am plecat in urma unui scandal (am certificat medico-legal) si nu am mai locuit efectiv in apartament. Din 2016 tatal a si inlocuit yala si nu as putea intra.

Sunt nevoita sa iau masuri, intrucat am aflat ca s-a casatorit civil cu o persoana cu 40 de ani mai tanara fara stirea mea, iar bunurile mele/ale mamei cred ca le-a aruncat. Persoana este si promiscua - pot aduce acuzatii ca a fost adusa in casa pentru favoruri sexuale. Imaginati-va si rusinea, si durerea ca oricat as fi avut de bun un avocat, nu am putut niciodata sa ii mai fac mamei dreptate. A murit in 2010, iar succesiunea am reusit sa o fac in 2014, cu foarte multa greutate si doar datorita unor alte probleme financiare.

Ce se intampla in astfel de cazuri? Pot cere partajul in instanta si sa mi se scada cheltuielile cu chiria de peste 10 ani? Am mai incercat o data iesirea din indiviziune, dar si-ar fi ascuns venitul si avocatul m-a sfatuit sa ma retrag. Acum este altceva, este pensionar si in cazul executarii silite ar ramane fara venit.

Daca am un copil minor - exista sanse sa mi se acorde apartamentul prin partaj, desi eu am acum o cota mica? Sunt dispusa sa ii platesc cota-parte, dar nu va cadea la intelegere, mai ales ca am si un frate care creaza mereu probleme cand vreau sa iau masuri.

Mentionez ca in buletin figurez cu aceasta adresa - in alta parte nici nu as avea cum, nu am nici o alta proprietate

Va multumesc anticipat,
Ultima modificare: Marți, 20 August 2024
IuliaPopescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:51, 27 August 2024
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Am mai incercat o data iesirea din indiviziune, dar si-ar fi ascuns venitul si avocatul m-a sfatuit sa ma retrag"
Prost sfat ati primit.
Nu, nu puteti sa ii cereti bani de chirie, trebuia sa fi cerut partajul .
Nu vi se va da casa la partaj, o data ca are cota mai mare și vrea casa și 2, ca sta în ea de atata timp. Deci aveti șanse mici.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cereti obligatoriu iesire din indiviziune. In ceea ce priveste chiria....de cerut puteti cere orice in instanta, asta nu inseamna ca se si aproba. Nu se va aproba plata chiriei, a fost alegerea dvs sa procedati asa( sa plecati ), si sa nu transati clar, atunci, toata problema legata de mostenire. In ceea ce priveste acordarea apartamentului, se va pronunta instanta care cum si cui ii va plati sulta. Nu are sens sa va intrebati acum daca aveti sau nu sanse cu asta, trebuie intai sa cereti iesirea din indiviziune, iar in cerere specificati ceea ce doriti...ca vreti sa platiti cota parte, etc. Nu este relevant ce vrea sau nu fratele, instanta va decide ce se va plati si cui.
Ultima modificare: Marți, 20 August 2024
LCN, utilizator
Lucrul acesta este cel mai lugubru din toata aceasta legislatie care nu favorizeaza nicicum copiii mostenitori. CUM SA STAI IN ACEEASI CASA CU AGRESORUL? Eu NU AM ALES - ci NU AM AVUT DE ALES
Cata umilinta e acum pe piata chiriilor - oricati bani ai avea, oamenii mai mult inchiriaza sa te aiba la mana - decat pentru bani. Asadar nu este nicicum vorba de o alegere si sunt sigura ca judecatorii inteleg foarte bine, legislatia sa fi permis ...

Un partaj dureaza ani, cand tu nici 1 zi nu ai cum locui sub acelasi acoperis ...

Legat de iesirea din indiviziune ... ii va da fratele banii de pensie daca el va avea poprire si nu rezolv nimic. Avocatul mi-a explicat atunci ca va accepta sa plateasca sulta, dar nu voi vedea banii niciodata. Sa se fi schimbaat ceva in Codul civil din 2016? Ar fi obligat sa intre in executare silita cu casa si nu cu salariul/pensia?

Acum planuiesc sa inchiriez camera mea unei persoane nepotrivite, si ma pot juca cu nervii lui pana cedeaza
Au mai reusi prieteni in acest mod - dar este un razboi al nervilor pe care nu il vreau

Va multumesc frumos ca v-ati facut timp pentru mine
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
E de-a dreptul ciudat cum ganditi …. ( e doar parerea mea ) . Cota dvs. , exprimata in procente , este de 16,5% din apartament . Din TOT apartamentul , din baie , bucatarie , hol , camara , s.a.m.d. NU doar din camere . Si chiar din camere daca ar fi , ar trebui sa fie 6 camere ca 16,5% sa fie o camera . Trebuie sa cereti partajul , puteti cere si atribuirea apartamentului si sa platiti dvs. sulte pentru tata si frate , dar nu prea sunt sanse sa-l primiti , tatal are o cota mult mai mare . Va hotari instanta cui il atribuie si cine va avea de platit celorlalti . Daca ramane tatal cu casa , va avea un termen scurt ( din ce am citit - maxim 6 luni ) sa puna jos banii . Nu-i are - il executati silit chiar prin vanzarea la licitatie a acesteia ( caz in care tatal ar ramane cu o mare paguba ) . Nu se executa doar pensia ( care in nici un caz nu i se popreste integral , ci doar 1/3 din ea ) , se executa orice bun al datornicului . Nu merge nici sa inchiriati cuiva o camera , cata vreme aveti doar o cota abstracta . Nu ati fost sfatuita bine de acel avocat , din pacate …. Legislatia este chiar buna , favorizeaza in egala masura mostenitorii : are prevederi care permite oricaruia dintre ei sa ceara - prin partaj - cota ce i se cuvine si sa o si primeasca . Vi s-ar parea mai corect sa fie tatal dvs. obligat sa-si paraseasca apartamentul in care a trait o viata ? sa se dea la o parte el in favoarea dvs. ? Are de dat niste bani , si va da , ca nu are incotro , dar nu pleaca in strada ….
Ultima modificare: Marți, 20 August 2024
CHKa, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca suna depășește 10 mii de lei, executarea poate fi și imobiliara, mereu a fost asa, nu s-a schimbat nimic din 2016.
În ce priveste lipsa de folosinta, trebuia sa fi făcut ceva de atunci de la data plecării, nu acuma după atâția ani. Un partaj durează, da, dar dacă ați fi început de atunci, terminați pana acum.