avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Pentru deces parinte sau ruda gr 2, sunt ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Pentru deces parinte sau ruda gr 2, sunt prevazute ...

Buna ziua! Pentru deces parinte sau ruda gr 2, sunt prevazute 3 zile libere platite. Intrebarea este, daca salariatul a avut liber 13, 14 si 15 august, 15 fiind zi libera legal, aceasta se recuperaza, trebuie sa ia o alta zi libera platita sau cum se procedeaza? Mentionez ca salariatul a lipsit 13, 14 si 15 august iar in contractul colectiv sunt prevazute 3 zile libere platite. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 10:16, 5 Septembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In opinia mea, 15 august nu trebuie luata in calcul la numarul de zile acordate.
Buna ziua

Opinia mea este ca situatia trebuie tratata intocmai ca un concediu medical.

legea face referire numai la cazul in care astfel de evenimente se petrec in timpul concediului de odihna (care se supenda iar zilele considerate ca neefectuate se vor reprograma)

prin urmare, consider ca ziua de 15 August nu trebuie recuperata, deci trebuie luata in calculul celor 3 zile.

evident, asta in lipsa unor prevederi contrare din contractul colectiv sau individual de munca si/sau regulamentul intern al companiei.

daca in contractul colectiv sunt prevazute 3 zile libere platite, atunci salariatul are dreptul la o zi libera in plus.

Articolul 145
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
(4) La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal, concediului de risc maternal, concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, concediului de îngrijitor și perioada absenței de la locul de muncă în condițiile art. 152^2 se consideră perioade de activitate prestată.
(5) În situația în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe, urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situația de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate.

Articolul 152
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite și numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Articolul 152^2
(1) Salariatul are dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului, în condițiile informării prealabile a angajatorului și cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului.
(2) Absentarea de la locul de muncă prevăzută la alin. (1) nu poate avea o durată mai mare de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.
(3) Angajatorul și salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență, precizată la alin. (1), în limita numărului de zile prevăzute la alin. (2).
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2024
BogdanGri, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce treaba are concediul medical in aceasta situatia?
@BogdanGri
Opinia mea este ca situatia trebuie tratata intocmai ca un concediu medical.

Zilele de concediu medical sunt calendaristice, deci nu contează dacă sunt sărbători legale între ele sau zile de weekend. Sunt de aceeași părere cu colegul Cornel Vasile: la calculul celor 3 zile libere pentru evenimente familiale deosebite nu trebuia luată în calcul ziua de 15 august, deci angajatul ar fi avut dreptul la o zi liberă plătită și pe 16 august. Sau, de ce nu, dacă nu e precizat în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern că aceste trei zile trebuie să fie consecutive, cred că i s-ar putea da și în altă zi - de exemplu, când fac pomana de 6 săptămâni, ca să beneficieze integral de acest drept.


Articolul 152^2
(1) Salariatul are dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului, (...)

Liberele pentru evenimente familiale deosebite ca acestea pentru decesul unui membru al familiei nu au legătură cu zilele pentru urgențe familiale cauzate de boală sau de accident. Deci boală sau accident, nu eveniment familial deosebit cum sunt decesul unui membru al familiei, căsătoria salariatului, nașterea unui copil al salariatului etc. Citiți acest articol, o să înțelegeți diferența dintre ele și acestea despre care întreabă @lavinia.turcanu:
www.avocatnet.ro/articol_676...



Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2024
Manuela Rășină, administrator
Buna seara

@lavinia.turcanu a mentionat ca in contractul colectiv sunt prevazute 3 zile libere platite. In acest caz, asa cum am spus si eu, salariatul are dreptul la o zi libera in plus (nu se ia in calcul ziua de 15 August).

Dar asta nu pentru ca exista vreun articol de lege ci pentru ca asa este prevazut in contractul colectiv de munca. In Codul Muncii se face referire numai la concediul de odihna

In continuare sunt de parare ca aceste zile (pentru evenimente familiale deosebite), in lipsa unor prevederi contrare din contractele colective sau individuale de munca si in spiritul legii trebuie tratate ca atare (timp liber necesar rezolvarii unor probleme). Nu sunt zile de concediu de odihna. Si aici as vrea sa subliniez termenul de "odihna". Facilitatea, din punctul meu de vedere, exista pentru a oferi angajatilor posibilitatea intreruperii muncii pentru rezolvarea unor situatii deosebite sau participare la evenimente deosebite.

Si mai aduc un argument. Daca ar fi fost vorba de concediu medical, ziua de 15 August ar fi trebuit recuperata?

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in urma modificarii codului muncii gina2010 gina2010 Buna seara, daca pe parcursul anului 2014 un salariat a avut 5 luni de concediu medical, pentru calcularea zilelor restante de concediu de odihna din 2014 se ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna Laurago Laurago Daca o angajata cu contract de munca din noiembrie 2016 ramane insarcinata, este legal sa i se dea tot concediul de odihna aferent anului 2017 ca mai apoi sa ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Buldan, Buldan, Buna ziua,am o întrebare este adevărat că,dacă în decurs de un an ai acumulat 30 zile de CM,ANGAJOATORUL îți oprește 3 zile din concediul de odihna ? (vezi toată discuția)