avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Achizitii directe
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Achizitii directe

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti si mie ce valoare a cursului valutar trebuie avuta in vedere la achizitiile directe. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 13:29, 18 Februarie 2010
Fie cursul BNR de la data la care se solicita oferte, fie cursul infoeuro din luna in care se solicita ofertele.
mai exact :
la data incheierii contractului se listeaza pagina bnr. Aceasta este valoarea de calcul.
Teapaaaaaaaa. Copii care ti-au raspuns, bat campii. Pentru a ajunge la concluzia ca se poate utiliza procedura de cumparare directa, trebuie sa faci "Nota justificativa privind valoarea estimata a achizitiei publice". Functie de preturile din "piata" , respectiv de pretul per unitate de produs achizitionata, inmultit cu numarul de produse ce se doresc achizitionate, se stabileste valoarea estimata totala a produselor ce se intentioneaza a fi achizitionate. Atentie, in "Nota justificativa privind valoarea estimata a achizitiei publice", se tine cont de valorea produselor similare (cu acelasi cod CPV) deja achizitionate in anul in curs. Valoarea estimata totala, stabilita in LEI RON, se transforma in EURO, curs valabil in ziua intocmirii "Notei justificative privind valoarea estimata a achizitiei publice". Daca valoarea in EURO (care include achizitiile initiale + cele ce se intentioneaza a se achizitiona) nu depaseste 15000 de EURO, atunci poti utiliza procedura de cumparare directa. Daca valoarea estimata, stabilita conform celor de mai sus, este mai mare de 15000 de EURO, atunci esti obligata sa folosesti procedura de cerere de oferta. ATENTIE: valoarea estimata se face raportat la preturile fara TVA. DAca vrei sa afli mai multe, da un semn pe forum.
Cu scuzele de rigoare. Lucrati cumva in achizitii publice? Parerea mea ca nu. Daca totusi desfasurati activitatea in domeniul asta, aveti mult de lucru. la data incheierii contractului se listeaza pagina bnr. Aceasta este valoarea de calcul. Contractul se incheie in LEI RON. Echivalarea in EURO, are rolul, pe de o parte statistic (vezi raportarile in format electronic de pe e-licitatie.ro ) precum si pentru stabilirea valorii estimate a contractului, in vederea determinarii procedurii de achizitie de urmat: cumparare directa, cerere de oferta, licitatie publica, negociere cu sau fara publicarea unui anunt de participare, etc. In rest, cind vorbim de achizitii publice, vorbim de autoritati contractante, de regula institutii publice, care au buget in LEI RON si nicidecum in EURO. Asa ca aveti de invatat. Cu respect
Nu doresc sa intru in controverse....dar de obicei accept sa primesc "lectii" dar nu in acest mod....ma refer la colegul sorcati.
Important este sa cititi cu mare atentie intrebarea pusa de utilizator iar raspunsul sa fie pe masura intrebarii...nu oferim consiliere juridica ....ci doar emitem opinii mai mult ori mai putin profesioniste, dar care sa fie utile forumului.
Nu cred ca a corecta pe cineva exprimand o opinie trebuie neaparat, ca, cuprinsi de orgolii, sa jignim.
Este deajuns sa facem completari, ori sa ne argumentam opiniile.

Drept consecinta, rugamintea utilizatorului era:
"Va rog sa imi spuneti si mie ce valoare a cursului valutar trebuie avuta in vedere la achizitiile directe. Va multumesc!"

iar opinia mea a fost:

"Fie cursul BNR de la data la care se solicita oferte, fie cursul infoeuro din luna in care se solicita ofertele."

restul....va priveste.....

Alte discuții în legătură

Achizitie directa de la o firma neplatitoare de tva cameliapstl cameliapstl buna ziua am si eu o mare nelamurire exista un contract de servicii intre o institutie publica si o firma neplatitoare de TVA; valoarea contractului a ... (vezi toată discuția)
Schimbare procedura achizitiii mariusmm mariusmm Buna ziua ! daca in cursul anului am achizitionat anvelope prin cumparare directa dar datorita cresterii pretului la anvelopele de iarna depasesc 15000 euro. ... (vezi toată discuția)
Achizitie directa-pasi derulare danatmr9 danatmr9 Buna ziua! As dori sa stiu unde gasesc exact PASII pentru desfasurarea Achzitie directa? De asemenea, as dori sa vad care sunt situatiile cand se poate face ... (vezi toată discuția)