avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Bilet la ordin avalizat in nume personal
Discuție deschisă în Executare silită

Bilet la ordin avalizat in nume personal

In data de 21.12.2006 societatea noastra a luat un credit in valoare de 200.000 euro, garantat cu ipoteca si bilet la ordin fara scadenta si suma avalizat in nume personal de asociati.
Societatea a intrat in insolventa si banca a introdus in circuit acest BO in data de 19.01.2010. In momentul de fata el fiind investit cu titlu executoriu acest BO.
Va rog sa imi spuneti daca nu ne putem prevala de art. 12 , al (2) din legea 58/1934 " Posesorul decade din dreptul de a completa cambia in alb dupa trei ani
> dela data emisiunii cambiei. " :(
Cel mai recent răspuns: Darius Bobic , Avocat 18:56, 19 Februarie 2010
In cazul BO nu cred ca va puteti prevala de aceasta dispozitie legala.
Dar va sugerez sa incercati sa invocati acest aspect in contestatia la executare.
Va multumesc pentru raspuns, dar am o sansa reala de a opri executarea? Contestatia nu suspenda executarea si daca nu ma pot prevala de acest articol, se pare ca nu am nici o sansa.
Cineva mi-a spus sa imi vand urgent apartamentul, dar mi se pare evidenta intentia. Va rog sa imi dati un sfat.
Si eu va sfatuiesc sa vindeti bunurile altei persoane, dar numai cu conditia ca executarea sa nu fi inceput.
Atata vreme cat nu v-a venit nimic in nume personal de la sindic si lichidator puteti face aceasta miscare juridica.
Fireste exista si riscuri, dar merita.
Singurul document pe care l-am primit de la banca este Cererea de inscriere a refuzului bancar in FNBO, ulterior telefonic am aflat ca BO a fost deja investit cu titlu executoriu. Dar executarea bunurilor personale dupa cate am inteles se face direct de catre banca, nu a fost anuntat administratorul judiciar.
Avalistul trebuie sa primeasca somatie cambiala conf legii 58/1934 de la executor inaintea inceperii oricarei forme de executare.( aceasta somatie este obligatorie si nu poate fi substituita de somatia formulata in baza dispozitiilor c.pr.civ. deoarece este o procedura speciala si cele doua somatii se disting atat prin natura lor cat si prin efecte.)
In mod cert va puteti prevala in cadrul contestatiei la executare de dispozitiile art 12 din L.58/1934.
Deasemenea daca BO nu a fost stipulat fara protest debitorii de regres(inclusiv avavalistul) pot invoca lipsa protestului pe calea contestatiei la executare.

Alte discuții în legătură

Bo avalizat instituit cu titlu executor micha20 micha20 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Am avalizat un BO in 30 iun.2006 pt un credit de investitii la o societate. In 2009 banca a cerut ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare MariS19 MariS19 buna, ma poate ajuta cineva cu un sfat referitor la o contestatie la executare. Sunt garant avalist, s-a incuviintat inceperea executarii impotriva mea in ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin in alb mma mma Buna ziua, ma gasesc intr-o situatie neplacuta si va solicit ajutorul. Mi-ati putea raspunde, va rog, la problema pe care o prezint mai jos: societatea la ... (vezi toată discuția)