avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Contract de editare nerespectat
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Contract de editare nerespectat

Buna ziua,

Va scriu in legatura cu o situatie privind un contract de editare a unei serii de 4 volume pe care voiam sa o lansez pe piata din Romania. In martie 2023 am semnat un contract cu o editura pe doi ani si care stipula un tiraj initial de 100 exemplare/volum (50% din vanzari), 20% din tirajele ulterioare si plata anuala a drepturilor de autor.

Desi in timpul contractului au existat probleme interne in editura care au determinat majoritatea autorilor sa-si incheie colaborarea, am decis sa astept finalizarea naturala a contractului pentru a evita costurile asociate cu stocul ramas.

La expirarea contractului in martie 2025, am incercat sa contactez editura pentru raportul de vanzari aferent celor doi ani si confirmarea revenirii drepturilor integrale asupra operei. Am descoperit ca editura nu mai poate fi contactata prin canale oficiale (email invalid, website inactiv), desi firma ramane activa fiscal. Incercarile de a contacta reprezentantii editurii prin retele sociale au ramas fara raspuns.

As dori sa aflu care sunt optiunile legale pentru obtinerea rapoartelor de vanzari, recuperarea drepturilor de autor aferente si confirmarea incetarii contractului cu revenirea drepturilor.

Multumesc pentru indrumare!

Alte discuții în legătură

Materiale publicate de editura fara semnarea unui contract fireman777 fireman777 Buna ziua.Sotia mea care este invatatoare a lucrat la conceperea unui set de caiete de lucru pentru clasele I-IV impreuna cu doua colege.Acest set de caiete a ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor lucrare de specialitate pentru uz didactic lara12 lara12 Am o problemă şi recunosc că eu mi-am făcut-o cu mâna mea. Acum opt ani, am fost contactată de o editură care mi-a propus să întocmesc o lucrare de ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru traducatori Laura Ciobeica Laura Ciobeica Am incercat să găsesc în forum subiectul care să-mi ofere eventuale răspunsuri la o situaţie nouă pentru mine: [i]Drepturile de autor ale ... (vezi toată discuția)