avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna seara! Am un cabinet medical și am angajata o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna seara! Am un cabinet medical și am angajata o asistentă ...

Bună seara! Am un cabinet medical și am angajata o asistentă medicala de 1 an,de curând am descoperit că-mi citea corespondența privată fără cunoștința mea. I-am adus la cunoștință dovezi clare și cu toate acestea,nu recunoaște. De asemenea,eu doresc sa o concediez,dar ea refuza încetarea contractului de muncă. Ea solicita șomaj și nu accepta nicio alta varianta amiabila, in condițiile in care eu nu pot sa angajez o alta asistenta pe aceasi funcție. Cum pot sa procedez legal ? Sau ce demersuri sunt de făcut? Va mulțumesc anticipat pentru ajutor!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Aprilie 2025
GeoGeolino, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:02, 26 Aprilie 2025
De unde ati dedus ca nu puteti angaja ? Codul Muncii nu are o astfel de reglementare ... acest lucru este stipulat in hotararile judecatoresti care prevad ca, desfiintarea locului de munca nu este efectiva in cazul in care postul nu este definitiv desfiintat, deoarece concedierea este urmata, la scurt timp, de reinfiintarea postului .

Violarea secretului corespondenţei. este o fapta care atrage raspunderea penala si raspunderea disciplinara a celui care o savarseste.

Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
O puteti pune în fata cu dovezile și dacă nu vrea sa își dea demisia, faceti-i plangere penala pt violarea secretului corespondentei.
Oricum, o puteti concedia și apoi reangaja pe altcineva.
Art. 61 . [cazurile concedierii pentru motive subiective]
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
[ 91 adnotări ]
Art. 62 . [decizia de concediere]
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
(2) In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 247-252.
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
(4) Salariaţii care consideră că au fost concediaţi pentru exercitarea drepturilor prevăzute la art. 17 alin. (3), art. 18 alin. (1), art. 31, 1521, 1522, 1532 şi art. 194 alin. (2) pot solicita angajatorului să prezinte, în scris, suplimentar faţă de prevederile alin. (3), motivele pe care s-a fundamentat decizia privind concedierea.
(5) Prevederile alin. (4) nu sunt aplicabile situaţiilor în care prin legi speciale se instituie proceduri prealabile prin care investigarea faptelor revine unei autorităţi sau unui organism competent.
[ 17 adnotări ]
Art. 63 . [cercetarea si evaluarea prealabila]
(1) Concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile si in termenele stabilite de prezentul cod.
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Etape ce trebuie parcurse într-o cercetare disciplinară
www.avocatnet.ro/articol_459...
Cabinetul se afla in relație contractuală cu CAS și sunt obligata sa am asistenta medicala. Din informațiile oferite de contabila,nu pot angaja o alta asistenta pe aceasi funcție atât timp cât actuala asistenta este în șomaj. Asta este nelămurirea mea,că nu știu cum să procedeze legal încât să nu pierd contractul cu CAS-ul, implicit reclamații ulterioare la ITM

Cornel Vasile a scris:

De unde ati dedus ca nu puteti angaja ? Codul Muncii nu are o astfel de reglementare ... acest lucru este stipulat in hotararile judecatoresti care prevad ca, desfiintarea locului de munca nu este efectiva in cazul in care postul nu este definitiv desfiintat, deoarece concedierea este urmata, la scurt timp, de reinfiintarea postului .

Violarea secretului corespondenţei. este o fapta care atrage raspunderea penala si raspunderea disciplinara a celui care o savarseste.

Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.

Din pacate contabila dvs va induce in eroare..afirmatie ei nu are baza legala .....ITM-ul nu are competenta in anularea unei decizii de concediere .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temei legal in cazul parasirii locului de munca molly27 molly27 Avem o angajata,care si-a luat concediu fara plata 2 luni,dar nu s-a mai intors si nici vesti nu avem de la ea de atunci. Pe baza carei articol pot sa-i ... (vezi toată discuția)
Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract adelinepiper adelinepiper O societate poate sa desfaca un contract de munca disciplinar daca angajatul este in concediu medical. va rog si temei legal.... (vezi toată discuția)