am solicitat comitetului executiv al asociatiei de proprietari sa consult acte din arhiva asociatiei, procese verbale si decizii ale ad. gen. - conform legii 196 presedintele (si administratorul) fiind obligat sa ia "toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociaţiei de proprietari".
Am primit acest raspuns prin email de la presedintele actual:
"Va aducem la cunostiinta ca nu aveti voie sa efectuati fotocopii cu telefonul mobil sau orice alt dispozitiv de fotografiere sau inregistrare. Daca, in urma consultarii arhivei doriti fotocopii ale unor acte din arhiva Asociatiei va rugam sa faceti o cerere precizand actele ce le doriti in fotocopie, urmand sa va fie puse la dispozitie dupa plata contravalorii fotocopierii lor."
Intrucat la precedenta consultare a actelor contabile am facut cateva poze, cu respectarea regulilor GDPR (fara CNP sau iban uri), si intrucat fostul presedinte nu interzicea efectuarea de fotografii ale actelor asociatiei - PV sau contracte, de ex., am urmatoarea intrebare : care este legea care interzice acest lucru? Sediul materiei, in limbajul consacrat..
Cu multumiri anticipate!
adriandimitriu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
nu existe reglementari nici pro nici contra. Asociatia este obligata sa va puna la dispozitie copii ale documentelor; daca acesta e modul agreat, singura posibilitate a-l contracara e sa obtineti o hotarare AG unde sa e mentioneze acest lucru. legile nu reglementeaza atat de detaliat.
Adam Grecu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Presedintele dvs. este prea scrupulos si-si complica viata - adica de ce sa faca ceva simplu, daca o poate face complicat.... Pana la urma, rezultatul final (obtinerea informatiilor) va fi acelasi si'ntr-un caz si in celalat. Sigur, la legislatie se spune asa cum v-a raspuns dumnealui, bla, bla, bla... si crede ca o sa renuntati. Trebuie explicat omului (ceea ce cred ca stie deja) ca este mai simplu si chiar mai ieftin si de-o parte si de cealalta, de facut copii cu camera. Cred ca trebuie sa dicutati si sa hotarati acest lucru in AG, asa cum sugereaza @adriandumitriu, mai sus !
Apoi, daca se lucreaza cu un program specializat pentru as. prop. (deci numai daca), acesta are posibilitatea de a copia toate documentele care se arhiveaza in aplicatie, i se da fiecarui proprietar accesul si atunci nu trebuie sa te mai rogi sa-ti faci copii. In fine, asta este.
Succes !
Va multumesc pentru raspuns. De acord cu tot ce spuneti, astazi este common sense sa primim documente in format scanat sau poze - asa s-a si procedat cu unele, pe grupul de whatsapp al proprietarilor, este mult mai comod, mai eficient si mai transparent.
In opinia mea, nimeni nu poate interzice nici unui proprietar sa faca poze cu telefonul, la consultarea actelor, intrucat aceste acte apartin de fapt si de drept chiar proprietarilor - deci, cum ar fi sa ii privam de ceva ce le apartine?
Ceea ce legea nu interzice este cu siguranta permis. Chiar si fara hotarare de ad.generala, in acest caz.
Nu, nu este exces de scrupule din partea lui, ci un alt fel de a arata cum e cu noul "jupan" al arhivei. Are motivele lui de nesiguranta.
e un sofism, acesta.
mai intai, dvs alaturati dreptul dvs cu obligatia celuilalt. ceea ce poate fi adevarat intr-un raport cetatean - autoritate, doar ca aici e vorba de o asociatie care functioneaza ca o cooperativa.
in al doilea rand includeti metoda in privilegiu. dar fiecare are dreptul la propria opinie.
cred cu tarie ca rezolvarea problemei sta in amabilitate si in aducerea tuturor la common sense sau, cum s-ar zice, la acelasi numitor
Multumesc pentru raspuns - nici pro, nici contra inseamna ca putem scana sau face poze cu telefonul, caci legea nu interzice. Actele asociatiei apartin tuturor proprietarilor din asociatie.
In 2024 s-a propus revizuirea Legii 196/2018 exact pentru implementarea comunicării electronice in cadrul asociatiilor.