avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Recuperare drepturi banesti de la functionari publici ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Recuperare drepturi banesti de la functionari publici contratuali

Buna ziua!
Curtea de conturi a stabilit recuperarea unor sume de bani de la salariati contractuali. Este obligatorie o procedura prealabila pentru a-i actiona in instanta? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: ddianna , utilizator 08:12, 4 Iunie 2025
Nu este nevoie de o procedura prealabila .. dar ii puteti notifica ca trebuie sa restituie suma de ... in urma controlului Curtii de Conturi.

Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – in cazul obligatiei de restituire – sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.

In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
multumesc! si temeiul legal?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti art.254 si art.256 din Codul Muncii
in cazul in care instanta respinge cererea de chemare in judecata si Curtea de Conturi insista in recuperarea prejudiciiului, de la cine se recupereaza? in conditiile in care dispozitiile cu stabilirea acelor sume de bani sunt semnate de conducere, juridic si reurse umane. juridicul nu vea de unde sa stie cuantuml acelor sume. multumesc !
Daca instanta respingere actiunea, nu se mai poate face nimic ..hotararea are putere de lucru judecat.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in plus ludeea ludeea Buna ziua, In cazul in care unui angajat i-au fost acordate mai multe zile de co (in ultimii 2 ani) decat prevedea cim-ul acestuia, angajatorul se poate ... (vezi toată discuția)
Retinere salariala da_dy da_dy am fsot chemat in aceasta saptamana la biroul resurse umane si mi s-a pus in fata o hartie in 4 exemplare (pe care am refuzat sa o semnez) ,prin care mi ... (vezi toată discuția)
Recuperare sume nedatorate aricici aricici In urma controlului Curtii de Conturi, a rezultat o suma ce nu trebuia platita angajatilor . Avand in vedere ca exista trei categorii de persoane implicate ( ... (vezi toată discuția)