Buna ziua
Ma numesc Cornel SZ, si voi implini in luna iunie 65 de ani.
Am vechime in munca efectiva de 11 ani in Romania, la care se adauga facultatea de 5 ani (studii la zi) si stagiul militar de 1 an si 4 luni, deci ar fi in total peste 16 ani.
Lucrez in Italia de 17 ani, unde trebuie sa mai lucrez inca 2 ani de acum, intrucat varsta de pensionare in Italia este de 67 ani.
Intrebarea mea, este , daca dupa depunerea dosarului de pensie in Romania pentru acei 16 ani pe care ii am aici, nu o sa-mi afecteze cu ceva la viitorea pensie din Italia? , pentru ca nu stiu cum sunt acordurile intre aceste 2 state. Mentionez ca nu vreau sa cumulez vechimea italiana la anii din Romania, ci doar sa primesc ceea ce mi se cuvine pentru partea lucrata in Romania.
Va multumesc.
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Fara a se lua in considerare anii lucrati in Italia , nu ati primi nici un fel de pensie , ati avea nevoie de cel putin 15 ani CONTRIBUTIVI . Ori , dvs. aveti doar 11 ani , armata si petioada facultatii sunt perioade asimilate . Cu stagiile cumulate din cele 2 tari , Romania va va plati pensia pentru stagiul din tara , iar Italia - pentru anii lucrati acolo . Stagiile se cumuleaza doar ca timp , nu altfel .
Va multumesc. In acest caz, trebuie sa aduc eu adeverinte din Italia sau exista informare intre cele 2 state. Nu imi va afecta acest lucru viitoarea pensie din Italia? (atata cat va fi ea) – intrucat nu doresc ca sa imi “transfer”vechimea efectiv, pentru a obtine in viitor acea pensie italiana.
Nu va puteti transfera vechimea nici daca ati vrea . Fiecare tara va plateste pro-rata pensia cuvenita pentru activitatea prestata in respectiva tara . Actele se depun in tara unde locuiti , la autoritatea care acolo se ocupa de pensii , iar aceasta va face formalitatile catre Casa de Pensii din Romania , pe cale oficiala .
Deci acum depun actele in Romania, care va cere ea, din Italia cele doveditoare pentru vechimea in munca din Italia, dupa care peste 2 ani - timp in care continui sa lucrez in Italia , voi depune in Italia. Am inteles bine ?
(cu scuze din partea mea pentru ca inca insist)
Va multumesc