avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama mea a fost căsătorită legal cu un bărbat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama mea a fost căsătorită legal cu un bărbat ...

Buna seara!! Mama mea a fost căsătorită legal cu un bărbat .Ambi au copii din alte relații împreuna nu au copii .Au achiziționat un imobil împreuna .În momentul de față amândoi au decedat .Mama mea a decedat prima apoi el .Va rog să-mi spuneți ce drepturi avem noi și surorile vitrege . Mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Jumătatea mamei se împarte între;
- soț-1/4 (din jumatate = 1/8. La care se adaugă jumatatea lui, rezultând 5/8)
- copiii mamei 3/4 (din jumatate= 3/8)

Mai departe, cota de 5/8 a soțului va fi moștenită de copiii lui.

Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2025
raluk0207, utilizator
Mulțumesc din suflet !! Adică noi copii mamei moștenim 3/8 iar frați vitregi 5/8

Dreptul asta îl are chiar daca a făcut sau nu succesiunea după decesul mamei? Ce se poate întampla daca noi copii mamei refuzam sa dezbatem succesiunea ?
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2025
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exact. Dvs mosteniti 3/8, iar copiii soțului 5/8.
Dacă nu doriți sa dezbateti moștenirea, vă pot chema în instanță pentru dezbatere și partaj.
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2025
raluk0207, utilizator
Mulțumesc pt răspuns !! Sa înteleg că această cotă de 5/8 o moștenesc surorile vitrege indiferent dacă tatăl lor nu a făcut succesiunea după mama mea ?

291972 a scris:

Mulțumesc din suflet !! Adică noi copii mamei moștenim 3/8 iar frați vitregi 5/8

Dreptul asta îl are chiar daca a făcut sau nu succesiunea după decesul mamei? Ce se poate întampla daca noi copii mamei refuzam sa dezbatem succesiunea ?

????

291972 a scris:

Mulțumesc pt răspuns !! Sa înteleg că această cotă de 5/8 o moștenesc surorile vitrege indiferent dacă tatăl lor nu a făcut succesiunea după mama mea ?

291972 a scris:

Alte discuții în legătură

Succesiune: bună ziua,tatăl meu a divorțat de mama, s-a recăsătorit, între ... Borota Sorin Borota Sorin Succesiune: Bună ziua,tatăl meu a divorțat de mama,s-a recăsătorit,între timp au murit pe rând mama vitregă(acum 12 ani),tata(acum 5 ani) și mama ... (vezi toată discuția)
Mostenire liviughita liviughita Tatal meu a decedat in 2001,el a fost casatorit legal cu mama mea din 1970. Dupa decesul tatalui meu ,am dezbatut mostenirea cu mama ,si conform legii a fost ... (vezi toată discuția)
Printul mostenitor stefan_ruxandra stefan_ruxandra buna seara. va prezint si eu o situatie care este destul de incalcita dar sper sa ma ajutati sa o rezolv. este vorba de mama mea ai carei parinti s-au ... (vezi toată discuția)