Dovada divorțului este solicitată pentru dovedirea stării civile; nu întotdeauna comunicările de la instanțe sau notari ajung la SPCLEP-uri, ori ajung cu întârziere, și deocamdată nu există baze de date comune evidența persoanei-stare civilă.
Funcționarul de la ghișeu trebuie să respecte cadrul legal și să îl aplice, indiferent de părerea proprie sau a petentului față de prevederile legale.
Dacă vă deranjează acest aspect, puteți prezenta un certificat de căsătorie cu mențiunea de divorț, iar sentința nu mai este necesară.
Nu e vorba de deranjamente personale ci de abuzuri legislative. Dovada starii civile se afla, pentru fiecare din noi, in RNEP.
ART. 28 - HG 295/ 2021
(1) Personalul cu atribuţii de stare civilă trimite, în termenele stabilite prin Metodologia în materie de stare civilă, comunicări nominale de modificări privind datele de stare civilă, extrase de pe actele de căsătorie transcrise/înscrise şi copii de pe certificatele de divorţ, însoţite, după caz, de acordurile parentale, S.P.C.L.E.P. la care este arondată localitatea la nivelul căreia funcţionează structura de stare civilă care a înregistrat modificarea, în vede-rea efectuării menţiunilor corespunzătoare în R.N.E.P.
a) daca SPCLEP are toate informatiile despre starea civila a cetatenilor, de ce mai cere copii dupa hotarari?
b) daca SPCLEP nu are informatii legate de starea civila a cetatenilor, inseamna ca cineva nu-si face treaba si incalca o norma legala in vigoare, nu?
Instanțele trimit hotărârile de divorț și la un an după pronunțare. În tot acest timp, cum ar putea un SPCLEP să știe statutul civil al unei persoane ? Cetățeanul se declară divorțat, dar cum putem proba , dacă nu am primit comunicarea ?
Sunt și alte numeroase situații, nu este cazul să detaliem, dar calea cea mai scurtă și mai corectă, până la unificarea tuturor bazelor de date, este ca cetățenii să își prezinte documentele de stare civilă personal.
Aveti perfecta dreptate pentru situatiile noi, mai ales cele in urma carora solicitantii isi schimba numele. Pentru situatiile in care in RNEP exista, deja, informatiile complete despre solicitanti, cu atat mai mult cu cat anterior HG 295 acestia au obtinut carti de identitate FARA hotararea de divort, de la acelasi SPCLEP. Nu e foarte greu de observat ca legea are o hiba si nici de dedus faptul ca solicitarea copiilor acestor documente are alt scop decat acela de identificare a starii civile a momentului.