avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua, în situația în care fiul major la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua, în situația în care fiul major la facultate cere ...

Bună ziua, în situația în care fiul major la facultate cu frecvență cere bursa socială pentru ca tatăl nu îi plătește pensie de întreținere, după care merge la executor să își obțină drepturile, se consideră că are venituri și se poate anula plata pensiei de întreținere?
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2025
DeZe, utilizator
Cel mai recent răspuns: DeZe , utilizator 16:21, 4 Iunie 2025
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, nu neaparat. Veniturile obtinute trebuie sa fie suficiente pentru intretinere pentru a nu se mai impune plata pensiei alimentare ori o bursa sociala nu poate fi suficienta.
Buna ziua,

Bursa sociala este separata de obligatia legala de intretinere.

Minorul trebuie sa fie in stare de nevoie, deci sa nu realizeze venituri.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conditiile ca majorul sa primeasca pensie de intretinere este continuarea studiilor si probarea starii de nevoie.

Chiar daca are bursa sau realizeaza venituri din munca, dar face dovada ca acestea ii sunt insuficiente pentru un trai decent, tatal va putea fi obligat sa acopere diferenta necesara, dar nu mai mult de 1/4 din venitul sau net.
Majorul când a primit hotărârea de la judecătorie era anul 3 la facultate cu frecvență și a continuat anul 4.( fostul soț știa foarte bine că fiul e inteligent și își va continua studiile).
A luat examenul de licență cu note mari și a intrat între primii cinci la masterat fără taxă .

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Conditiile ca majorul sa primeasca pensie de intretinere este continuarea studiilor si probarea starii de nevoie.

Chiar daca are bursa sau realizeaza venituri din munca, dar face dovada ca acestea ii sunt insuficiente pentru un trai decent, tatal va putea fi obligat sa acopere diferenta necesara, dar nu mai mult de 1/4 din venitul sau net.

Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2025
DeZe, utilizator
Bună ziua, vă rog frumos să mă ajutați, bursa socială cum se justifică în situația aceasta? Deoarece acum în instanță el trebuie să motiveze cumva. Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Buna ziua,

Bursa sociala este separata de obligatia legala de intretinere.

Minorul trebuie sa fie in stare de nevoie, deci sa nu realizeze venituri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand inceteza plata pensiei alimentare? exista obligativitatea platii pensiei si pe perioada masterului? Marian marius Marian marius Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii: fiul meu a este licentiat din ac. vara, si m-a informat ca vrea sa se inscrie la masterat tot in cadrul ... (vezi toată discuția)
Dacă fiica mea face facultatea de psihologie timp de 3 ani va mai ... johnfdi johnfdi Dk fiica mea face facultatea de psihologie timp de 3 ani va mai trebui sa mai platesc pensie alimentara dupa acesti 3 ani ?? am auzit ca masteru nu e ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere dodorel62 dodorel62 Buna ziua . Eu am de achitat o pensie de intretinere si in hotararea pronuntata de judecatorie trebuie sa platesc aceasta suma pana cand fiul meu termina ... (vezi toată discuția)