avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Legea/normativul/regulamentul care reglementază ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Legea/normativul/regulamentul care reglementază lățime bandă de circulație pe stradă cu sens unic

Bună ziua,

Am următoarea întrebare - Care este legea/normativul/regulamentul care prevede cât este lățimea unei benzi de circulație pe o stradă cu sens unic dintr-o localitate? (atenție - nu drum public). Întreb pentru că stau pe o stradă din Buc. (Str. Pictor Ștefan Luchian) care are sens unic și unde administrația a venit si a marcat cu vopsea albastră locuri de marcare contracost pe partea dreapta a străzii, dar NU și pe partea stângă. Deci bănuiesc că primăria a considerat că potrivit normativelor nu se poate parca pe ambele părți ale străzii și să rămână liberă bandă de circulație.

Strada e îngustă, are 6,7m lățime, iar locurile marcate pe dreapta au lățimea de 2,3m. Deci mai rămâne o lățime de 4,4m liberă. Cu toate acestea non-stop sunt parcate mașini pe partea stângă, șoferii considerând ochiometric că pe mijloc mai are loc de trecut o mașină.

Eu am un garaj într-o curte cu ieșire pe partea stângă a străzii. În fiecare zi găsesc mașini parcate pe partea stângă a străzii, fix în buza porții, cât să zică ca nu au blocat garajul, dar evident nu mai am cum să scot mașina chiar și așa - pentru că nu pot efectua virajul de ieșire în stradă.

Când am chemat poliția să ridice/dea amendă mașinii care mă bloca am aflat cu stupoarea de la polițaiul local că cică mașina e parcată regulamentar pe partea stângă câtă vreme nu există indicator de staționare interzisă pe partea stângă.
Cel mai recent răspuns: Kuky2000 , utilizator 11:55, 3 Iunie 2025
Lățimea unei benzi de circulație pe drumurile cu sens unic este de 3,5-4 metri, în funcție de tipul drumului. Pe drumurile naționale europene, lățimea minimă a platformei trebuie să fie de minimum 10 m. Pe drumurile județene și comunale, lățimea benzilor de circulație poate fi mai mică, dar trebuie să fie suficientă pentru a permite circulația sigură.
Gasiti informatii utile aici: [ link extern ]
Legat de semnele de interzicere, solicitati in scris la primarie, cu nr. de inregistre/data, sa planteze semn de parcare interzisa. Semnele de circulatie se planteaza de primarie dupa consultarea politiei.
Ordinul 1296/2017 l-am gasit si eu pe net. Dar nu se aplica strazilor, de aceea am si mentionat "(atenție - nu drum public)". Scrie clar la art 1.3 in acel ordin.
Exista si o alta abordare, legata de securitate la incendiu :
"Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă menţionează în răspunsul la o solicitare a lui Maricel Butnaru că imobilele construite pe strada Oborului "nu se încadrează în prevederile HG nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu".

La rândul său, Inspectoratul de Stat în Construcţii i-a răspuns lui Maricel Butnaru că "autoritatea publică locală are obligaţia de a impune respectarea cu stricteţe a reglementărilor de urbanism în vigoare şi, drept urmare, a solicitat proprietarilor din zonă construirea împrejmuirilor numai în baza autorizaţiei de construire eliberată în condiţiile legii, iar cele construite să fie relocate pentru a se asigura lăţimea minimă a drumului, de 7,00 m". Asta îi răspundea ISC săteanului cu patru ani în urmă. Astăzi, strada Oborului e la fel de îngustă."
[ link extern ]

Asa ca n-ar fi rau sa abordati problema precum cetateanul respectiv. Si atunci nu s-ar mai parca anapoda.
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2025
latka, utilizator

latka a scris:


Asa ca n-ar fi rau sa abordati problema precum cetateanul respectiv. Si atunci nu s-ar mai parca anapoda.



Nu prea înțeleg cum a abordat problema cetățeanul respectiv, iar din link-ul respectiv reiese că oricum nu a rezolvat nimic. Nu cred că o să vină cineva vreodată să dărâme clădirile de pe marginea străzii ca să o lățească. E vorba de o stradă din vechiul cartier evreiesc cu case de vreo 150 de ani minimum. Așa va rămâne ca lățime până la sfârșitul lumii.

Eu am nevoie de un text clar undeva într-o lege/regulament pe care să-l pot pune în fața ochilor polițaiului local analfabet. Text care să zică că o bandă de circulație are lățimea de X metri. Și ca atare nu are nevoie de semn de staționare interzisă ca să ridice/dea amendă. Doar trebuie să aplice legea.

Am vorbit cu o prietenă arhitectă care mi-a zis că potrivit normativelor, la parcarea în sensul drumului, locul de parcare tb. să aibă lățimea de 2,50m și în condiții speciale se poate reduce cu 10 cm pe fiecare latură, deci trebuie să aibă minim 2,30m. Ceea ce are, că l-am măsurat.

Prietena arhitectă mi-a zis că există P118_Normativ_securitatea_la_incendiu_2025 care printre altele prevede

"A.10. 2.7.5. Curțile interioare existente neacoperite cu aria mai mare de 600 m2 și închise pe toate
laturile de construcții, situate la nivelul terenului sau al circulațiilor carosabile adiacente sau la o
diferență de nivel mai mică de 50 cm față de aceste circulații, se prevăd obligatoriu cu accese
carosabile pentru autospecialele de intervenție în caz de incendiu, cu gabarite de minimum 3,80 m
lățime și 4,20 m înălțime. Pentru curțile interioare existente menționate, situate la diferențe de nivel
mai mari de 50 cm (fără acces carosabil), se asigură numai acces pentru personalul de intervenție
(treceri pietonale), cu lățimea de minim 1,50 m și înălțimea de 1,90 m."

Dar nu cred că normativul respectiv o să-l convingă pe polițai.
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2025
Kuky2000, utilizator
Scria parca, de o latime minima a benzii de circulatie de 3,5 m. Trebuie sa poata circula autospeciala de interventie la incendii. Ori daca se parcheaza si pe stinga si pe dreapta nu se poate interveni, in cazuri de urgenta.. Si nu la politie (nu ati inteles) trebuie sa reclamati, ci la ISU, ISC si la primarie, ca ea e administratorul drumului.

"La rândul său, Inspectoratul de Stat în Construcţii i-a răspuns lui Maricel Butnaru că "autoritatea publică locală are obligaţia de a impune respectarea cu stricteţe a reglementărilor de urbanism în vigoare şi, drept urmare, a solicitat proprietarilor din zonă construirea împrejmuirilor numai în baza autorizaţiei de construire eliberată în condiţiile legii, iar cele construite să fie relocate pentru a se asigura lăţimea minimă a drumului, de 7,00 m". Asta îi răspundea ISC săteanului cu patru ani în urmă. Astăzi, strada Oborului e la fel de îngustă."

E adevarat ca autoritatile raspund greu, dar daca insistati, poate va rezolva. Cel mai celebru caz, acum, e cel de la Praid, cind primele semnale de "alarma" s-au tras in 2008. In 2012 au inceput ceva lucrari, dar s-au abandonat. Da, statul se misca greu, dar trebui interpelat. Daca dvs. scrieti aici si vreti sa gasiti o rezolvare mura-n gura, n-o sa gasiti.
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2025
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Parcare/drept libera circulatie Cristian 77 Cristian 77 Buna ziua, Q1: Ce se poate intampla dpdv legal daca parchez masina pe strada (domeniu public) in fata unui garaj asimilat unei locuinte (cei care si-au ... (vezi toată discuția)
Info legislatie cale de accces garaj smiler8 smiler8 Buna ziua, doresc sa aflu urmatoarele informatii: Detin un garaj cu CF, act de proprietare intr-o zona cu mai multe garaje, Garajul fiind pozitionat ... (vezi toată discuția)