avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Legea/normativul/regulamentul care reglementază ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Legea/normativul/regulamentul care reglementază lățime bandă de circulație pe stradă cu sens unic

Bună ziua,

Am următoarea întrebare - Care este legea/normativul/regulamentul care prevede cât este lățimea unei benzi de circulație pe o stradă cu sens unic dintr-o localitate? (atenție - nu drum public). Întreb pentru că stau pe o stradă din Buc. (Str. Pictor Ștefan Luchian) care are sens unic și unde administrația a venit si a marcat cu vopsea albastră locuri de marcare contracost pe partea dreapta a străzii, dar NU și pe partea stângă. Deci bănuiesc că primăria a considerat că potrivit normativelor nu se poate parca pe ambele părți ale străzii și să rămână liberă bandă de circulație.

Strada e îngustă, are 6,7m lățime, iar locurile marcate pe dreapta au lățimea de 2,3m. Deci mai rămâne o lățime de 4,4m liberă. Cu toate acestea non-stop sunt parcate mașini pe partea stângă, șoferii considerând ochiometric că pe mijloc mai are loc de trecut o mașină.

Eu am un garaj într-o curte cu ieșire pe partea stângă a străzii. În fiecare zi găsesc mașini parcate pe partea stângă a străzii, fix în buza porții, cât să zică ca nu au blocat garajul, dar evident nu mai am cum să scot mașina chiar și așa - pentru că nu pot efectua virajul de ieșire în stradă.

Când am chemat poliția să ridice/dea amendă mașinii care mă bloca am aflat cu stupoarea de la polițaiul local că cică mașina e parcată regulamentar pe partea stângă câtă vreme nu există indicator de staționare interzisă pe partea stângă.
Cel mai recent răspuns: Kuky2000 , utilizator 11:55, 3 Iunie 2025
latka a scris:

Si nu la politie (nu ati inteles) trebuie sa reclamati, ci la ISU, ISC.

E adevarat ca autoritatile raspund greu, dar daca insistati, poate va rezolva. Cel mai celebru caz, acum, e cel de la Praid, cind primele semnale de "alarma" s-au tras in 2008. In 2012 au inceput ceva lucrari, dar s-au abandonat. Da, statul se misca greu, dar trebui interpelat. Daca dvs. scrieti aici si vreti sa gasiti o rezolvare mura-n gura, n-o sa gasiti.

Mi-e teamă că nu reușiți să înțelegeți dvs. NU AM NIMIC DE RECLAMAT PT CĂ MARCAJELE PE STRADĂ SUNT CORECTE. PRIMĂRIA A LĂSAT O BANDĂ DE CIRCULAȚIE DE 4,4M LĂTIME. TOTUL E FĂCUT CORECT !!!!!!!

Eu încerc să găsesc textele de lege/regulamente (ce or fi ele) după care s-a ghidat primăria ca să dau cu ele în cap polițaiului habarnist care îmi râde în față că dacă el nu vede semn de staționare interzisă, el nu ia nicio măsură. Ca să înțelegeți nivelul poliției locale sector 2 am avut o situație în care mașina cuiva era parcată fix în fața garajului, Chemat poliția. Iese polițaiul din mașină și îmi zice că de ce l-am chemat că garajul pare nefolosit și că dacă nu-i demonstrez că folosesc garajul el nu dă nicio amendă (repet cu mașina cuiva parcată fix în fața garajului!!!). L-am invitat frumos în garaj, a văzut mașina mea pe încercam să o scot și a tăcut din gură. Cam acesta e nivelul poliției locale din Buc.

Eventual singurul lucru pe care pot să-l fac e să mă rog de poliția rutieră/primărie să planteze semne de oprire interzisă ca analfabetul de la locală să înțeleagă că "da domne, uite e chiar interzis să parchezi aici". Probabil o să ajung și aici, dar s-ar putea ca poliția rutieră să ridice din umeri și să-mi zică că nu e nevoie, sau să le pună peste vreo 5 ani. Whatever.
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2025
Kuky2000, utilizator

latka a scris:

Scria parca, de o latime minima a benzii de circulatie de 3,5 m. Trebuie sa poata circula autospeciala de interventie la incendii. Ori daca se parcheaza si pe stinga si pe dreapta nu se poate interveni, in cazuri de urgenta.

Nelegat de discuția inițială - Așa ar fi corect, dar cine mai știe. Prin fostul cartier evreiesc fostul primar de la USR a vrut să facă un fel de-al doilea centru istoric și s-a apucat de reamenajarea străzilor cu fonduri europene - pus trotuare noi, piatră cubică, marcaje, tot tacâmul. Văd că și ăsta nou de la PSD continuă la fel.

Așa că am luat acum o ruletă cu mine că m-am dus să-mi iau niște cafea din zonă. Am măsurat lățimea pe str. Plantelor, str Popa Soare, str. Ștefan Mihăileanu. Toate sunt cu sens unic, toate sunt amenajate ca noi în ultimele luni, Plantelor a fost terminată acum 2 săptămâni.

Toate sunt identice - lățime 7,3 m, parcări pe AMBELE părți cu lățime de 2,1m, bandă de circulație de fix 3,1m. Deci nici vorbă de 3,5m minim. Sunt curios ce se întâmplă în caz de incendiu. Or fi alte reglementări pe care nu le știm.
Nu există nici un text de lege "special" după care s-a ghidat primăria. Eu va doresc spor la căutat. Și încercați să nu mai scrieți cu majuscule, e ca și cum ați țipă la mine, eu am încercat doar să vă ajut, nu am nici o obligație.

Strada are 6,7 m lățime, banda aia care rămâne de 4,4 m este inutilă, din moment ce ați zis ca se parchează și pe partea cealaltă. Primăria e obligată să interzică prin indicatoare și marcaje staționarea în afara locurilor amenajate. Altfel se reduce banda, încalcă normele ISU.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Strada aceea e drum foarte public din ce stiu, ca mai trec pe acolo din cand in cand

Kuky2000 a scris:

Ordinul 1296/2017 l-am gasit si eu pe net. Dar nu se aplica strazilor, de aceea am si mentionat "(atenție - nu drum public)". Scrie clar la art 1.3 in acel ordin.

adriandimitriu a scris:

Strada aceea e drum foarte public din ce stiu, ca mai trec pe acolo din cand in cand

Mă refeream drum public = drum în afara localității. Probabil am fost eu confuz în exprimare.
Iată ce scrie la art 1.3 din 1296/2017:

1.3.Prevederile prezentelor norme tehnice nu se aplică:
- străzilor;
- drumurilor închise circulaţiei publice;
- drumurilor private.
Drumurile naţionale, judeţene şi comunale îşi păstrează categoria funcţională din
care fac parte, fiind considerate continue în traversarea localităţilor, servind
totodată şi ca străzi.

Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2025
Kuky2000, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parcare/drept libera circulatie Cristian 77 Cristian 77 Buna ziua, Q1: Ce se poate intampla dpdv legal daca parchez masina pe strada (domeniu public) in fata unui garaj asimilat unei locuinte (cei care si-au ... (vezi toată discuția)
Info legislatie cale de accces garaj smiler8 smiler8 Buna ziua, doresc sa aflu urmatoarele informatii: Detin un garaj cu CF, act de proprietare intr-o zona cu mai multe garaje, Garajul fiind pozitionat ... (vezi toată discuția)