Vin la voi in cautare de niste raspunsuri/ opinii daca se poate.
Long story short, din 2000 am locuit eu, mama si bunica in apartamentul care a fost tot timpul in numele bunicii. Din pacate ea a murit in ianuarie. Intre timp noi ne pregatim sa facem succesiunea dar stim ca avem ceva timp la dispozitie fara a plati taxe extra.
In fine, faza este ca azi am primit o scrisoare recomandata de la un notariat din oras in care mama, singura mostenitoare a bunicii, este chemata in calitate de mostenitor la sediul notarial pentru a participa la dezbaterea procedurii succesorale. Scrisoarea zice ca cererea de deschidere a procedurii succesorale a fost facuta de primaria municipiului.
Acum, intrebarea este... de ce? De unde? Are voie primaria sa decida notarul prin care noi facem aceasta succesiune? E legal? Nu mi se pare ok ca primaria sa dea informatiile noastre catre un third party.. e decizia mamei cu ce notariat merge sa faca succesiunea, daca vrea sa o faca, etc. Nu mi se pare ok de loc. Ati auzit de asa ceva? Ne lipseste noua ceva?
Desigur, o sa mergem la notariat sa intrebam de aceasta situatie dar vroiam sa aud si alte pareri.
Primaria prin Secretar a deschis ANEXA 24 . SESIZAREA DESCHIDERII PROCEDURII SUCCESORALE . SE DUCE LA NOTAR ȘI ÎI SPUNE REGULILE , taxe , acte , comisioane , etc. Nu este obligata să dezbata mostenirea la un anumit notar .
raluk0207
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, este ok, da, este legal.
De ce? Pentru că permite legea.
Art.103, alin.1 din Legea nr.36/1995:
"Procedura succesorală notarială se deschide la cererea oricărei persoane interesate, precum și a secretarului consiliului local al localității în raza căreia se aflau bunurile defunctului la data deschiderii moștenirii."
Art.104 din Legea nr.36/1995:
"(1) În cererea de deschidere a procedurii succesorale vor fi menționate datele de stare civilă ale defunctului, numele, prenumele și domiciliul moștenitorilor prezumtivi, bunurile defunctului, cu menționarea valorii acestora, precum și a pasivului succesoral.
(2) Cererea va fi înscrisă în registrul succesoral al notarului public, după înregistrarea în evidențele succesorale ținute la nivelul Camerelor.
(3) Cererea de deschidere a procedurii succesorale poate fi făcută de oricare dintre succesibili, de către creditorii succesiunii sau ai succesibililor, precum și de orice altă persoană care justifică un interes legitim."
Art.106 alin.1 din Legea nr.36/1995:
"După ce constată că este legal sesizat, notarul public înregistrează cauza și dispune citarea celor care au vocație la moștenire, iar dacă există testament, citează și pe legatari și executorul testamentar instituit."
Pe scurt: secretarul Primariei ia act de decesul persoanei, completează și semnează sesizarea pentru deschiderea procedurii succesorale (Anexa 24), cu datele defunctului, ale moștenitorilor și bunurile, după care, când se adună mai multe, le expediază la Camera Notarilor Publici.
Ulterior, Camera Notarilor Publici distribuie în mod aleatoriu cauzele succesorale, către birourile notariale competente, intregistrandu-le din oficiu pe rolul acestora.
Odată primita o cauza succesorala dupa un anumit defunct, notarul respectiv o înregistrează în evidente si citează moștenitorii.
De ce și cum, puteți întreba direct secretarul Primariei.
Eu dupa ce a murit mama mea, fiind singurul mostenitor, m-am dus la un notar pe care il cunosteam si l-am rugat sa-mi rezolve succesiunea pe principiul ca banii mei ii dau carui notar vreau eu, nu caruia vrea primaria. Bineinteles ca problema s-a rezolvat.
w_v_w_v
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dar ce ce ar solicita primaria dezbaterea procedurii succesorale??
Nu o face decat daca are vreun interes. Mergeti la notarul respectiv si vedeti de ce a facut asta.
Adica ar avea de recuperat taxe de la apartamentul in cauza sau ar fi unul din beneficiarii mostenirii sau poate doreste achizitionarea unei parti din mostenire si vrea sa va determine sa o faceti mai repede..
Nu poate impune la ce notar sa se faca asta si se face in locul unde a avut bunica ultimul domiciliu in buletin.
Daca unde a avut ultimul domiciliu exista un singur notar ....atunci nu poti alege.
Succesiune
georgeiuly
Socrul a decedat iar soacra este f. bonlava. La inregistrarea decesului , de la primarie ne-a cerut si datele sucesorilor. Aceasta a trimis datele , fara a ne ... (vezi toată discuția)