avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA 9% sau 19% la achizitie imobil cu noile taxe 2025
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA 9% sau 19% la achizitie imobil cu noile taxe 2025

Buna ziua,

Am achitat deja suma de 5000 euro (TVA 9% inclus) la rezervarea unui apartament (pretul total cu TVA 9% inclus este de 120.350 Euro). Intentionez sa inchei si un antecontract la notar cu avans 30,000 euro (TVA 9% inclus) pana la 1 august 2025 cand se speculeaza marirea cotei TVA de la 9 la 19%, urmand ca livrarea apartamentului si semnarea contractului vanzare cumparare sa aiba loc la sfarsitul anului 2025, sau inceputul anului 2026.
Intrebarea mea este pentru suma ramasa de plata de 85.350 euro care se va plati prin credit ipotecar la predarea apartamentului, se va aplica cota de TVA 9% stipulata in rezervare si antecontract sau se va aplica 19%, avand in vedere ca antecontractul a fost semnat inainte de cresterea cotei TVA?

Multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 24 Iunie 2025
Alexa1998, utilizator
Cel mai recent răspuns: fatadabalcon , utilizator 10:49, 26 Iunie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Si eu sunt interesata de acest subiect. La inceputul lui aprilie am semnat o promisiune cu dezvoltatorul si am platit avans 40000 eur( inclus TVA 9%) . Valoare casei este de 120000+TVA 9% si livrarea va fi la inceput de 2027. Noua ni s-a spus zilele acestea ca in momentul incheierii vinzarii va trebui sa platim TVA 19% pentru toata suma indiferent de faptul ca avansul a fost dat inainte de marirea TVA .

Multumesc.
Buna ziua,

Si eu sunt in aceeasi situatie si din cate inteleg, daca nu exista o lege tranzitorie care sa permita aplicarea cotei de tva de 9% pentru antencontractele incheiate pana la o anumita data(inteleg ca sunt sanse mici sa fie una), exact cum s a intamplat cu trecerea de la 5%-9%.. .....se va aplica TVA valabil la incheierea finala a vanzarii, adica 19%
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E simplu pentru guvernanti sa faca aceste schimbari din pix asa "de pe o zi pe alta". Am luat in considererae o posibila marire a pretului final din partea dezvoltatorului (crestere costuri materiale si manopera) dar nu si 10% extra la TVA . Multi daca stiam de aceste masuri ne reorientam spre altceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)
Este corectă aplicarea cotei de 9% daca eu am semnat promisiunea de cumpărare cu 5% tva? Claudia pb Claudia pb Bună ziua, In 2021 am semnat o promisiune de cumpărare cu un dezvoltator și am achitat un avans de 15000 euro cu TVA 5%. In 2025, după finalizarea ... (vezi toată discuția)
Modificare cota tva din cauza cursului valutar Pitic92 Pitic92 Doresc sa achizitionez prin antecontract un apartament cu valoarea de 120000 EUR + TVA cu predare in 2025. In momentul de fata, cursul EUR/RON imi permite sa ... (vezi toată discuția)