avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua. Am împlinit 58 de ani în iunie. Am peste ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua. Am împlinit 58 de ani în iunie. Am peste 35 de ...

Bună ziua. Am împlinit 58 de ani în iunie. Am peste 35 de ani vechime si ma pot pensiona anticipat începând cu august 2025. As dori sa stiu cum si dacă ma va afecta procedura Casei de Pensii din data de 26unie 2025, respectiv 342/2025 emis de CNPP care actualizează procedura tehnică pentru transformarea zilelor lucrătoare în zile calendaristice.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:03, 2 Iulie 2025
Nu va afecteaza cu nimic.
A fost si pana acum in vigoare Ordinul nr.59/2014 privind aprobarea Procedurii tehnice de transformare a zilelor lucrătoare în zile calendaristice, în vederea determinării stagiului de cotizare realizat de asigurații sistemului public de pensii
[ link extern ]
Este vorba de Ordinul nr. 342/2025, care stabilește o procedură tehnică revizuită pentru convertirea zilelor lucrătoare în zile calendaristice, în acord cu prevederile Legii pensiilor nr. 360/2023, intrată în vigoare din 1 septembrie 2024.

Ordinul înlocuiește vechiul cadru legislativ (Ordinul nr. 59/2014) cu o metodologie clară, adaptată la realitățile actuale ale pieței muncii. Se introduce un algoritm diferențiat, care ține cont de programul de lucru, condițiile în care se desfășoară activitatea și tipul ocupației.

Carp Mircea a scris:

Nu va afecteaza cu nimic.
A fost si pana acum in vigoare Ordinul nr.59/2014 privind aprobarea Procedurii tehnice de transformare a zilelor lucrătoare în zile calendaristice, în vederea determinării stagiului de cotizare realizat de asigurații sistemului public de pensii
[ link extern ]

Repet:
Nu va va afecta cu nimic.
Nu au softul necesar unor astfel de calcule.
As dori sa depun dosarul in luna august pentru pensie de varsta mai devreme cu un an pentru ca am 2 copii. Am lucrati 33 ani si 6 luni. Credeti ca noul ordin 342/2025 ma va afecta si nu as putea sa ies la pensie?.
Multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 1 Iulie 2025
EuDoina, utilizator
La data intrării în vigoare a Ordinului 342/2025 isi încetează aplicabilitatea Ordinului președintelui Casei Naționale de Pensii Publice nr. 59/2014 pentru aprobarea Procedurii tehnice de transformare a zilelor lucrătoare în zile calendaristice, în vederea determinării stagiului de cotizare realizat de asigurații sistemului public de pensii.

Prin urmare, Ordinul 59/2014 nu mai poate fi aplicat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu de cotizare pedro6228 pedro6228 Cate zile de cotizare reprezinta 1an de stagiu de cotizare ptr.la pensie? (vezi toată discuția)
Stagiul de cotizare la pensie? anetapopescu anetapopescu Un salariat lucreaza in ture de 12 ore si isi realizeaza norma de lucru ( ~168 ore) in 14 ture care apar in declaratii ca fiind 14 zile lucratoare (repet : cu ... (vezi toată discuția)
Calcul stagiu matomka matomka Legea spune ca stagiul de cotizare se stabileste in ani, ,luni si zile calendaristice, modalitatea de transformare a zilelor lucratoare in zile calendaristice ... (vezi toată discuția)