Am gasit pe Avocatnet urmatorul raspuns al unui consilier juridic :
2. Începând cu data de 01.03.2002, data intrării în vigoare a Legii nr.76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, somajul nu mai este recunoscut de
lege ca fiind vechime în muncă, ci stagiu de cotizare la pensie si la sanatate, plata contributiilor facandu-se de catre AJOFM.
Am 60 de ani, 34 de ani si 7 luni vechime CONTRIBUTIVA, 5 ani de facultate la zi, 9 luni de armata si 9 luni de somaj in anul 1996 (cand se pare ca era valabila o alta lege -cea din 1991- pe care nu stiu s-o interpretez) Intrebarea mea este : daca intru acum in somaj timp de 6 luni...ma ajuta sa completez contributivitatea necesara de 35 de ani? Adica se considera contributivitate cele 6 luni de somaj in care as intra?
Si daca DA...pot iesi dupa somaj la pensie pentru limita de varsta redusa? (adaugandu-se si perioadele asimilate -facultate, armata, eventual somajul de 9 luni din 1996)? Multumesc d-nului/d-nei care imi va raspunde!
Dacă vă completați stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani cu 6 luni de șomaj și mai aveți încă 5 ani de stagiu de cotizare, atunci - limită de vârstă la 60 ani in baza prevederilor art. 56 din legea 370/2023.
Scuzati, nu am inteles foarte bine. Cele 6 luni de somaj pot completa stagiul contributiv (34 de ani si 7 luni pe care ii am), asa incat sa fac(sa depasec putin) acei 35 de ani necesari? Mai concret, daca intru acum in somaj, dupa legile in vigoare de acum, aceasta perioada de somaj se considera perioada contributiva? Multumesc!
Perioadele in care s-a beneficiat de somaj si de ajutor de integrare profesionala prevazuta de Legea nr. 1/1991 sunt considerate perioade necontributive.