avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ma confrunt cu o situatie mai ciudata. Locuim intr-o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ma confrunt cu o situatie mai ciudata. Locuim intr-o curte comuna...

Buna ziua!
Ma confrunt cu o situatie mai ciudata. Locuim intr-o curte comuna, teren in indiviziune, cateva corpuri de cladire, lipite intre ele, sub forma de U; toti avem o portiune de gradina in fata "apartamentului" fiecaruia, care se considera "curtea" fiecaruia, la mica intelegere.
Noi avem o baie al carei geam este foarte aproape de un vecin ("da in curtea lui" - desi, repet, suntem in indiviziune). De foarte multi ani s-a plans de faptul ca il deranjeaza geamul nostru (mirosuri, zgomot, etc) si ca vrea sa il inchidem/zidim (a facut si tot felul de sicane de-a lungul anilor). Ca o paranteza, casele fiind foarte aproape, geamul si iesirea de la hota lui de la bucatarie da inspre geamul nostru si de fiecare data cand gateste, mirosul intra la noi. I-am explicat ca "deranjul" asta este ceva normal cand esti la comun, ca sunt inconveniente cu care toti trebuie sa invatam sa traim - dar nu accepta.
Insa de foarte multi ani a ales sa sprijine niste usi vechi de-ale lui de geamul nostru, obturandu-ne, astfel, si lumina si aerul de la baie; de curand, chiar a batut un cui in perete, le-a prins cu o sarma, le-a invelit in folie neagra si nu avem absolut deloc lumina sau aer. Am facut cateva sesizari la Politia Locala - cum au venit, asa au si plecat. Acum au venit si de la mediu, au incercat sa ii spuna ca nu e normal, ca ar trebui sa le mute, el refuza, nu te poti intelege cu el.
Ne-au spus ca singura solutie este prin instanta. Nu ne atrage ideea, ni se pare o stupizenie toata situatia, iar el este procesoman cu experienta. Daca mergem pe ruta asta, ce am putea invoca, cui ne-am putea adresa? De asemenea, nu exista nicio institutie care sa poata vina, sa constate ca incalca vreo lege si sa ii aplice pe loc o amenda, ceva?
Daca o luam pe calea instantei, macar exista vreo sansa sa ii cerem, pe langa plata cheltuielilor de judecata, si daune de vreun fel (poate astfel se potoleste pe viitor de la asemenea magarii)?
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2025
Irinka, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:31, 23 Iulie 2025
Din ce se observă în speță,singura cale eficientă rămâne calea judecătorească. În cauză ,fiind vb de încălcarea unei obligații de a nu face se pot obtine penalităti și daune interese compensatorii. De-asemenea puteti fi dvoastră împuternicit de către instanță să înlăturati ”impedimentul”pe cheltuiala vecinului. În fine, puteti obtine si obligarea la prelungirea hotei astfel incât să nu vă mai ”bată”în fereastră.
Scuze, nu puteți sa ii luați ușile, sa le sprijiniți de ieșirea de la hota, vizavi de dvs adica?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare hota in aerisirea baie? Chereches Daniela Chereches Daniela Buna as vrea sa ma ajutati intr-o problema,sa imi spuneti ce e de facut,locuiesc intr-un bloc si baia este fara geam,vecinul care sta perete in perete cu ... (vezi toată discuția)
Problema hota, evacuare mirosuri horea77 horea77 Buna ziua! Am urmatorea problema. Noul vecin a plasat iesirea/teava evacuare a hotei de bucatarie pe spatele casei,iar mirosurile cand ei fac de mancare ... (vezi toată discuția)
Evacuare hota julien_slbz julien_slbz Un vecin ( daca poate fi numit astfel ) de la un etaj inferior a introdus pe ghena comuna evacuarea de la hota...evident, toate mirosurile le suporta zilnic ... (vezi toată discuția)