Bună ziua! Dacă agentul de poliție a completat greșit numărul buletinului( în PV este completat numarul buletinului vechi, expirat de trei ani) și numărul de înmatriculare în procesul verbal de contravenție. Pot face contestație cu mențiunea anulării procesului verbal întocmit?
1. Lipsa uneia dintre mențiunile privind numele și prenumele agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal.
Ce mentionati dvs nu conduce la nulitatea procesului -verbal.
2. Procesul-verbal de constatare a contravenției va cuprinde în mod obligatoriu: data și locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator; numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția; indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație; posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ; termenul de exercitare a căii de atac și instanța la care se depune plângerea.
Motivele de anulare a procesului verbal de contravenție pot fi grupate astfel:
1. Vicii de formă:
Lipsa sau greșita menționare a datei și locului încheierii procesului-verbal.
Lipsa sau greșita menționare a instituției din care face parte agentul constatator.
Lipsa sau greșita menționare a datelor personale ale contravenientului (nume, prenume, cod numeric personal).
Lipsa sau greșita menționare a ocupației și a locului de muncă ale contravenientului.
Lipsa sau greșita menționare a descrierii faptei contravenționale.
Lipsa sau greșita menționare a actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția.
Lipsa sau greșita menționare a societății de asigurare, în cazul accidentelor de circulație.
Lipsa sau greșita menționare a termenului de exercitare a căii de atac și a organului la care se depune plângerea.
Lipsa semnăturii agentului constatator.
Lipsa descrierii faptei, imposibilitatea descifrării datorită scrisului ilizibil sau existența ștersăturilor.
Lipsa mențiunilor privind numele, prenumele și calitatea agentului constatator.
În cazul persoanelor juridice, lipsa denumirii și a sediului.
Important de reținut: Pentru a putea contesta un proces-verbal de contravenție, este necesar să se depună o plângere la judecătoria în a cărei rază teritorială a fost săvârșită contravenția, în termenul legal. Este recomandat ca persoana sancționată să se consulte cu un avocat pentru a-și formula o apărare eficientă.