Am două întrebări, vă rog, referitoare la articolul
”Indemnizații de medical mai mici și diferite în funcție de perioada concediului, renunțarea la sistemul actual de coasigurare și mai multe categorii care vor contribui la sănătate, de la 1 august” din 28iul2025, pasajul pe care l-am marcat aici cu majuscle:
”în cazul pensionarilor, asigurarea fără plata contribuției se va menține doar pentru cei cu pensii de până la 3.000 de lei, aceștia urmând să datoreze CASS, de la 1 august, pentru orice leu care depășește acest plafon; de asemenea, PENSIONARII VOR DATORA CASS PENTRU ORICE ALTĂ CATEGORIE DE VENIT OBȚINUTĂ PE LÂNGĂ PENSIE, INDIFERENT DE NIVELUL PENSIEI”
Eu sunt pensionar și PFA și am avut venituri între 1 ian - 31 iulie 2025,
Intrebarea 1
Această obligatie de CASS se aplică ȘI veniturilor DINAINTEA intrării in vigoare a legii (adică cele obtinute în perioada 1 ianuarie-31 iulie 2025)?
SAU
Obligația CASS se aplică DOAR LA veniturile obtinute DUPĂ INTRAREA IN VIGOARE A LEGII între 1 aug - 31 dec 2025, (adică cele obtinute în perioada 1 ianuarie-31 iulie 2025)?
Intrebarea 2
Dacă în perioada 1 aug-31 dec 2025 veniturile din PFA vor fi ZERO, atunci Declarația 212 din 2026 mă va obliga să plătesc CASS pentru veniturile din perioada 1 ian-31 iulie 2025 (când legea nu intrase in vigoare)?
Vă multumesc frumos!
link articol:
www.avocatnet.ro/articol_698...